Ute på universitetsområdet på Porsön är det lugnt och stilla på sommaren, förutom på D-hustomten där grävmaskiner jobbar för fullt. Huset är jämnat med marken och snart återstår bara att ta hand om det material som kan återbrukas.
Teknologkårens ordförande Erik Welltén promenerar förbi av en händelse. Han har själv pluggat sedan 2019 då D-huset fortfarande delvis var öppet.
– Det är väl på tiden att det här sker. För studenterna har det varit en seg process. Men om det blir som jag tror och hoppas efter nybyggnaden så kommer det att bli perfekt, säger han.
Luleå tekniska universitet byggdes upp under 1970-talet och 50 år senare är hälften av byggnaderna uttjänta. Stora renoveringar har gjorts utan att man har fått bukt med den byggrelaterade ohälsan, Akademiska hus som äger byggnaderna på campus har fått betala 100 miljoner kronor i skadestånd för hittillsvarande problem, och nu har universitetet tillsammans med Akademiska hus, beslutat att det är bättre att demontera och bygga nytt. Diskussionerna och förhandlingarna om hur man ska gå vidare har pågått i flera år.
– Alla hus på norra sidan av Regnbågsallén kommer att demonteras och man har börjat med D-kvarteret, säger Maria Lundgren, universitetsdirektör.
Akademiska hus och LTU har gemensamt arbetat fram en plan för hur verksamheterna ska fördelas mellan de olika kvarteren på campusområdet på Porsön. I juni har den färdiga planen presenterats för universitetsstyrelsen, likaså vilken tidsplan som gäller för både rivning och nybyggnationer.
– Det har varit en lång period där man har jobbat med den här frågan, men nu äntligen känns det som att vi är på rätt spår och vi har bra framdrift, säger Maria Lundgren.
Hon ser det som en stor möjlighet.
– Jag vet faktiskt inte om något annat lärosäte har gjort det här och vi vill verkligen göra det här bra, säger hon.
Kvarteren D, F och G som ska byggas omfattar cirka 48 500 kvadratmeter. En tredjedel utgörs av labbmiljöer, en tredjedel studiemiljöer och en tredjedel av personalytor. I dessa kvarter arbetar 1 100 av universitetets 1 800 medarbetare i Luleå.
– Det har varit ett omfattande arbete, tillsammans med all verksamhet, att planera för de nya lokalerna och hur de olika verksamheterna hänger ihop samt vad som behöver ligga i närheten av varandra för att det ska bli en bra logistik och samverkan.
Bakom D-kvarteret planeras en byggnad för den vibrationskänsliga utrustningen, ihopkopplad med byggnaden i D-kvarteret. Det handlar om sammantaget 2 500 kvadratmeter med inflyttning 2028.
I D-kvarteret samlas en stor del av LTU:s kontor, studiemiljöer och labb. Totalt byggs det här 850 arbetsplatser. Sammanlagt handlar det om 32 000 kvadratmeter med inflyttning 2030.
I F-kvarteret ska det främst byggas hallar för labb-miljöer.
– Där vi gör är ganska tunga och bullriga saker.
Det kommer också att finnas personalytor och studiemiljöer. Ungefär 250 arbetsplatser kommer att finnas i detta kvarter. Sammantaget handlar det om cirka 14 000 kvadratmeter med inflyttning 2032.
Där E-huset ligger blir det ingen ny byggnad utan istället en park.
Akademiska hus och LTU har gjort en avsiktsförklaring där man har kommit överens om hyresnivåer och vem som ska stå för de olika utgifterna.
– Akademiska hus tar ett jättestort ansvar för att se till att LTU nu får bra lokaler, men sedan kommer det också att kosta en hel del för LTU i form av ökad hyra, utrustning, inredning, arbetstid och annat sådant.
I höst fortsätter arbetet med att bestämma hur husen ska se ut tillsammans med arkitektfirman som ska rita husen och även gå in mer i detalj på vilka funktioner varje hus ska ha och var allting ska ligga mer exakt. Då ska Akademiska hus även upphandla en entreprenör för bygget.
En utmaning under byggtiden är att det inte ska störa för mycket och att fortfarande ha ett så attraktivt campus som möjligt för både studenter och personal, samtidigt som man vill att det ska gå så snabbt som möjligt. Det måste också finnas olika reservplaner för oförutsedda händelser.
Många av universitets anställda har redan arbetat i tillfälligt uppsatta paviljonger i flera år. Och så kommer det fortsätta under lång tid.
– Min bild är ändå att det fungerar ganska bra, även om det naturligtvis har sina utmaningar. Men det är bättre att jobba i lokaler där man inte mår dåligt.