Nu renoveras bostadsrättsföreningen för mångmiljonbelopp

Förändringens vindar blåser över Burströmska gärdan. Budgeten för upprustningen uppgår till cirka 120 miljoner kronor. "Vi höjer värdet på våra bostäder med sexsiffriga belopp", tror ordförande Olle Björnfot.

En stor del av investeringen består i inköp av nya och större balkonger. "Vi gör också om fasaden. Vi övervägde att byta ut allt fasadtegel och har även undersökt möjligheten att lägga dit moderna fasadplattor, men det blir betydligt billigare att använda ny teknik som håller de gamla teglet kvar", förklarar ordförande Olle Björnfot.

En stor del av investeringen består i inköp av nya och större balkonger. "Vi gör också om fasaden. Vi övervägde att byta ut allt fasadtegel och har även undersökt möjligheten att lägga dit moderna fasadplattor, men det blir betydligt billigare att använda ny teknik som håller de gamla teglet kvar", förklarar ordförande Olle Björnfot.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-07-23 19:00

Luleås äldsta bostadsförening bildades den 24 juli 1937. Senare på hösten samma år sattes världen i brand vid utbrottet för det andra världskriget. Brf Järnvägen finns inte längre kvar. Den låg i kvarteret Stören i centrala stan och revs för att ge plats för den nya Malmuddsviadukten.

Mellan åren 1969-71 byggdes tegelhusen i bostadsrättsföreningen Gärdan på ängarna mellan västra och östra Skurholmen där kor tidigare ofta sågs beta. 

– Under flera år var vi Sveriges största fristående bostadsrättsförening. Vi har aldrig tillhört varken HSB eller Riksbyggen. Länge var vi också Luleås största bostadsrättsförening, men numera har de på Varvet gått om oss, berättar Olle Björnfot.

undefined
Johanna Palmblad är en av fyra målare som fixar till den nya färgsättningen i bostadsområdet Burströmska gärdan. Planen är att varje huskropp ska få samma mörkröda färg.

Totalt består Brf Gärdan av 372 bostadsrätter. De minsta lägenheterna är 72 stycken enrummare på 45 kvadratmeter, medan de största är 24 stycken fyrarummare på 92 kvm.

Sedan i juni har bilisterna på Svartöleden med egna ögon kunnat se hur bostadsområdet förändrar sin färgsättning.

– Vi återgår till våra gamla färger. Nu ska alla husen få en enhetlig färgsättning i mörkrött tegel. Sedan återtar vi de gårdsspecifika färgerna med paneler i blått, rött, orange, grönt och gult. Vi har fått fin hjälp av arkitekten Martin Häller på Sweco och Luleås stadsarkitekt Mia Persson, berättar Olle Björnfot.

undefined
Plattläggaren Dennis Sandström lägger betongplattor intill husbyggnaderna som håller undan regnvattnet.

Den stora kostnaden utgör förstås de nya balkongerna. Även de 36 enrumslägenheter som tidigare saknat balkong ska få ett inglasat utrymme med stort ljusinsläpp.

Investeringen betalas ur föreningens egen kassa samt via en individuell balkongavgift.

– Vi tog beslutet vid höstens extra stämma. Vi hade 67 procents närvaro, där 95 procent av de närvarande röstade ja till förändringen, minns Olle Björnfot.

Förändringen innebär att det köps in nya fönster till en del lägenheter och samtidigt passar föreningen på att bygga om sin utemiljö med nya planteringar och nya växter.

Efter tio månader, i slutet av mars 2025, beräknas förändringsarbetet vara klar.

– Jag är mycket nöjd. Klart godkänt, tycker Inga-Britt Wäppling om sin nya balkong. 

undefined
Jorma Mäkynen är lite missnöjd med renoveringen. "Tyvärr dröjer det ända in i oktober innan det blir min tur. Jag har besökt en granne som fått allt ombyggt. Det här blir fint – bara de kommer någon gång", skrattar Jorma Mäkynen som bott på Burströmskan i 13 år.

Däremot är Jorma Mäkynen, som bor i granngården, en smula missnöjd.

– Tyvärr dröjer det ända in i oktober innan det blir min tur. Jag har sett förändringen hos en granne som fått allt ombyggt. Det här blir fint – bara de kommer hit någon gång, säger soldyrkaren Jorma Väyrönen och brister ut i skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!