Arbetet med att plocka undan elsparkcyklarna påbörjades i måndags men det finns fortfarande hundratals kvar att hämta in och Jonathan Riggo tror att det kommer ta veckan ut.
Som mest har det funnits nästan 700 elsparkcyklar i Luleå och det har inte gått att missa det nya inslaget i gatumiljön. Jonathan Riggo vet att cyklarna väcker en del känslor och när han är ute på fältet får han en del synpunkter av Luleåborna.
– Ja, det är lite blandat. Oftast är de ganska glada och det är roligt, särskilt om det är den äldre generationen som man kanske kan tänka sig ha lite fördomar och vara negativa. Men vissa är väldigt positiva, de kommer fram och ställer frågor och är intresserade.
Totalt arbetar fyra personer med elsparkcyklarna. Nu är säsongen över men Riggos arbete tar inte slut med det.
– Jag kommer jobba med det här på vintern. Allt ska plockas in, batterierna ska underhållas och vi ska laga alla cyklar, helst till toppskick innan de ska ut igen nästa säsong, säger 20-åringen.
Har det varit ett roligt jobb?
– Ja, det tycker jag. Det har varit jäkligt roligt. Sköna kollegor, roliga chefer och det finns bra karriärmöjligheter. Det är ett roligt företag och kul att komma till jobbet. Man får också vara med och utveckla företaget mycket.
Elsparkcyklarna går på batteri och en stor del av del av personalens arbete handlar om att hålla batterierna fräscha.
– Vi byter batterier och vissa blir förvånade av det. De tror att vi plockar in cyklarna. Det hade man också kunnat göra men det är lite jobbigare, säger Jonathan Riggo.
I samband med batteriebytet görs en kvalitetskontroll av varje cykel. Det handlar om att testa bromsen, gasen och se att lamporna fungerar. Om någon cykel är skadad tas den med till lokalen på Skutviken för reparation.
Det har förekommit vandalism av elsparkcyklarna och visst har någon försvunnit. För att förhindra att de ska slängas i vattendrag av olika slag har Ryde via så kallad geofencing styrt att cyklarna inte går att använda på vissa platser nära vatten.
– Det händer ibland att de kastas ner i vattnet men det är inte jättevanligt. Vi arbetar mycket för att förhindra det, i Södra hamn har vi stängt av så det inte går att köra där och vi försöker stänga av parkering nära kanaler, säger Jonathan Riggo.
Telefonen är ett viktigt arbetsverktyg för Rydes personal. I deras arbetsapp kan de få info om cyklarnas batteristatus, placering, parkering, om de trillat eller om de inte använts på ett tag. I appen som kunderna använder går det även att ta en bild på en dålig parkering och skicka in en felanmälan, då åker Jonathan och hans kollegor ut och ser till att cykeln parkeras på ett bra sätt.
Kallar ni dem för cyklar förresten?
– Ja, eller elsparkcykel. De kallas för mycket. "Gröna monster" har jag hört någon säga (skratt).
Luleå kommun samarbetade med Ryde för att hitta bra lösningar inför deras etablering. Kommunen kan inte förhindra att elsparkcykelföretag etablerar sig, samtidigt är det svårt för Ryde att verka i en stad om kommunen har taggarna utåt.
Nu ska de olika aktörerna summera första säsongen.
– Vi är redan igång med att utvärdera säsongen tillsammans med kommunen. Vårt mål är att nästa säsong kunna erbjuda en ännu bättre tjänst för Luleås invånare, både våra kunder och alla andra som befinner sig i staden, säger Jonathan Riggo.