Husen på Malmudden är anrika, en stor del av byggnaderna på området byggdes i slutet av 1940-talet då det rådde bostadsbrist i staden. Malmudden är det första stora området i Luleå som utrustades med butiker och service, i slutänden blev Malmudden som en stad i staden. Det var även det första området i Luleå där lägenheterna var utrustade med badrum, kök, parkettgolv och hissar.
Det berättar Karl Petersen, tidigare kommunalråd i Luleå och författare till boken "Malmudden – folkhemmet i Luleå".
Han klassar området som Luleås första folkhem och är mån om att husen och området ska bevaras så mycket som möjligt.
– Jag brukar kalla det för Luleås första folkhem. Det är ett mycket kärt och omtyckt område, säger Karl Petersen.
Renoveringen av lägenheterna Brogatan 2-12 har pågått sedan i våras, och inom kort startar renoveringen på det sista av de tre husen. Under arbetets gång har det däremot visat sig att renoveringen troligtvis inte kommer att vara klart på den utsatta tiden i oktober 2020.
– Arbetet kommer att bli lite försenat men vi är inte långt ifrån, det är sista huset kvar nu, säger Ronny Larsson platschef på GLB som sköter renoveringen.
Förseningen beror på att putsen på vissa ställen sitter löst samtidigt som den längre upp på fasaden sitter hårdare. Detta gör att tiden det tar att få bort den existerande putsen innan man kan börja sätta dit den nya tar längre tid.
Carl-Axel Sundbaum, fastighetschef på Lulebo, säger att förseningen dels kan bero på att leveranstider har tagit längre tid än förväntat.
– Vi har haft lite problem med leveranstider i samband med coronakrisen och har därför haft lite svårt att få tag i byggmaterial, säger han.
Det sista av de tre husen skulle egentligen redan ha börjat renoveras men klartecken för att börja på tredje huset kom på tisdagen förra veckan, att renoveringen på det sista huset påbörjas någon gång i veckan.
Det arbete som kommer att ske innefattar att byta putsen på fasaderna, nya balkonger, nya fönster och fönsterbrädor invändigt.
Carl-Axel Sundbaum berättar att det under renoveringsperioden kan uppstå damm, buller och att plasten som just nu finns runt byggnaderna kan störa boende i husen. Samtliga ansvariga berättar dock att responsen från de boende i stora drag har varit positiva.
– De flesta av de boende är nöjda och förstår situationen, berättar Krisada Phis-ngam, snickare på GLB.
– Även om det kan uppstå ljud och damm är de boende glada att det blir åtgärder, säger Carl-Axel Sundbaum.
Karl Petersen tycker att det är viktigt att bevara den originella stilen på husfasaderna som inrättades under bygget av husen. Inga större utvändiga förändringar har gjorts sedan husen byggdes och därför finns den ursprungliga fasaden kvar.
– Det hade varit bra att försöka bevara den ursprungliga stilen på fasaderna. Det är även viktigt att renoveringen är varsam så att arkitekturen från 50-talet inte försvinner ur tiden. Jag tycker att husen är värda att bevara.
Trots eventuella förseningar jobbar snickarna Robin Berggren, Joar Skott och Krisada Phis-ngam på med renoveringen som vanligt.
– Första huset är nästan klart, vi håller just nu på med fönsterbrädor och med att byta fönster, säger Krisada Phis-ngam.