I dag är uteserveringarna ett efterlängtat inslag i gatubilden. Annat var det 1994, alltså bara för 20 år sedan. Då fick Roger och Ulrika Verlander, som driver Roasters på Storgatan i Luleå, föra en hård kamp mot kommunen för att få tillstånd att sätta ut några stolar och bord.
Tanken var att de skulle öppna i dag, men under fredagen var det inte säkert att de skulle hinna klart. Under två år har de tvingats hålla stängt i väntan på de nya lokalerna.
Årets uteservering är några kvadratmeter större än tidigare och i år kommer även ett antal gasolvärmare att placeras ut. Nytt för i år är även en liten låsbar serveringskur som byggs i mitten.
– Det ska underlätta för personalen så att de slipper bära in och ut varor varje morgon och kväll, säger Roger Verlander.
Förutom att uteserveringarna sprider trivsel, så är de även en viktig inkomstkälla för restaurangerna. En varm och fin sommar kan vara skillnaden mellan plus eller minus i bokslutet för hela året.
– Eftersom vi nu har en större restaurang än tidigare år är vi inte lika beroende av uteserveringen, men det betyder väldigt mycket ändå. Sedan ger det också jobb. Vi räknar med att anställa minst sex personer till under sommaren, berättar Roger Verlander.
Förra sommaren var det bara Friends som hade en större uteservering på Storgatan, på sträckan mellan Kungsgatan och Smedjegatan. Dessutom hade Big Boy och Glasskiosken mindre uteserveringar. I år blir det tre stora uteserveringar på den aktuella sträckan. För även restaurang Unik, i gamla Posthuset, tänker satsa på en uteservering.
– Vi ska träffa kommunen och diskutera utformningen av uteserveringen. Vi vill vara med och göra Storgatan levande, säger Robbie Borowczyk, som driver Unik tillsammans med sin fru Lisa Pelli Borowczyk.
Däremot ska inte Café Condis på Skeppsbrogatan ha någon uteservering i år. Orsaken är att gatan ska byggas om under sommaren. Normalt brukar de ha 25–30 platser på sin uteservering.
– Under sommaren brukar de flesta gästerna sitta ute, så visst får vi räkna med ett visst inkomstbortfall. Vi kommer dock att ha öppet som vanligt och vi får väl hoppas att kunderna hittar in, säger Nicklas Lind, ägare av Café Condis.
Nästa sommar är gatan ombyggd och klar. Då kommer trottoaren också att vara lite bredare och göra det möjligt att även göra uteserveringen lite bredare. Och han lovar att de kommer igen nästa sommar.