Förra året serverades inte många julbord på grund av pandemin. Flera restauranger erbjöd istället påsar med mat att ta med sig hem. Fortfarande är det några som inte erbjuder sitt traditionella julbord i år, som Elite hotell, Sunderby folkhögskola och Café Hägnan. Men det finns ställen att smörja kråset på för den som är sugen på julmat, ett av dem är Ralph Lundstengården i Ersnäs.
– Vi har skurit ner väsentligt på antal personer för att corona-anpassa, säger Kristina Holmberg vid Ralph Lundstengården.
– Vi har alltid jobbat mycket med egna inläggningar och alltid haft gäddpaté men nu är den är fridlyst. Istället har vi en fiskpaté. Vi örtgravar älgkött och har tjälknölar på älginnanlår.
Populärast på julbordet är kanske skinkan, men piteborna kräver en egen specialitet kring jul:
– Vi gör en pitesallat som är en väldigt finhackad sillsallad. Det ska inte finnas några rödbetor i den utan det tar man på sidan om man vill ha och den serveras med flytande grädde. Det är så piteborna vill ha det.
En annan specialitet är lutfisken.
– Just fisk är något som vi alltid haft mycket av.
Vad gäller vegetariska rätter finns det olika varianter, som inlagd aubergine ("smakar som inlagd sill"), finsk rotsakslåda och grönsakspaté.
– Men vi serverar ett klassiskt julbord och det hela handlar om utrymme. Då måste vi ta bort någon rätt om vi ska ha in fler rätter, säger Kristina Holmberg.