Män får men inte kvinnor. Vi talar arbets- och/eller skyddskläder för kommunanställda. Men det är inte riktigt sant – hemtjänsten i Luleå har fått vinröda tunikor.
– Personalen på äldreboendena har fått nya kläder så vi har fått överta deras gamla begagnade, säger Anneli Nilsson.
Vi träffar några av de anställda inom hemtjänsten på Mjölkudden och Notviken. Att de inte får arbets- och skyddskläder som sina manliga kollegor på den tekniska sidan är en ständigt aktuell fråga. Och att arbetsgivaren behandlar dem olika har de svårt att förstå.
Kaisa Karlsson, Anneli Nilsson, Thassanee Yodthaisong, Theresa Fredriksson, Linda Stålnacke med flera i lunchrummet har många synpunkter på frågan. Ta de begagnade tunikorna till exempel.
– Det är inte många som vill ha dem. De är otillräckliga som arbetskläder och för varma på sommaren. Och vintertid måste vi dra våra egna ytterkläder över dem, säger Kaisa Karlsson.
Skyddskläder för arbetet inne hos de gamla och sjuka önskas, särskilt som det ställs krav på att de ska tåla tvätt i 60 grader, ha korta ärmar och att de måste lämnas på arbetet. Men allra högst upp på önskelistan står goda arbetskor, varma ytter- och regnkläder.
– Vi är alltid ute, i ur och skur, säger Theresa Fredriksson.
Men trots att kraven på skyddskläder reses med jämna mellanrum har litet hänt konstaterar de
De välkomnar kammarrättens dom om Malmö kommun, en dom som slår fast kommunens ansvar att hålla sin personal inom hemtjänsten med skyddskläder.
– Det är bra att den kom. Då kanske det händer något, säger Kaisa Karlsson.
Zara Leghissa är ordförande för Kommunal Norrbotten.
– Vi ser positivt på domen. Det som är särskilt glädjande i den är att arbetsgivaren ska stå för kostnaderna för kläderna, säger hon.
Zara Leghissa menar att domen gör rätt som fokuserar på skydd och hygien.
– Nu riskerar brukarna, personalen och deras familjer att det sprids smitta via kläderna. Det är oansvarigt av arbetsgivaren, säger hon.
Hur motiverar man det?
– Pengar, det kostar pengar, säger Leghissa.
Nu är det inte nattsvart överallt. Länets arbetsgivare säger inte alla blankt nej till arbets- och skyddskläder för anställda inom omsorg och förskola. Det finns infört i varierande grad och Zara Leghissa lyfter fram Boden som ett bra exempel.
– Men det finns stora skillnader mansdominerade yrken och kvinnodominerade. Både män och kvinnor arbetar i kyla, väta och smuts men förutsättningarna för dem är olika, säger hon.