Region Norrbotten meddelar på sin hemsida att alla personer som har fyllt 65 år kommer att få ett brev hem till sig med erbjudande om vaccination. Men redan nu går det att boka vaccin via hemsidan 1177.
Kjell Forss, 68 år, i Luleå berättar att han nyss fick den glada nyheten på sms av en gammal kollega.
– Det är ju bra. Jag tänkte boka nu direkt.
Det han har saknat under pandemin är allt föreningsliv som han normalt sett deltar i. Han är själv med i flera skärgårdsföreningar.
– Annars har jag levt i stort sett ganska normalt. Det är ju att hålla distans som man måste göra.
Något annat han längtar efter är att kunna fara ut och resa.
Han har inga dubier mot någon av de olika sorters vaccin som finns, utan tänker ta det han får.
Chefsläkare Pia Näsvall berättar att det rör sig om mellan 15 000 och 16 000 personer ytterligare som nu har möjlighet att få vaccin.
– Vi är väldigt glada att vi har vaccin så att vi kan erbjuda flera att komma och boka in sig, det är bra för oss alla, säger hon.
Hon önskar att alla de som kan i första hand ska boka sin vaccination via webben med bank-id.
– Det ökar tillgängligheten för alla de som inte har bank-id att kunna ringa och boka sin tid, förklarar hon.
Är det många nu som är skeptiska till AstraZenecas vaccin efter den senaste tidens rapportering och det tillfälliga stoppet?
– Nej, det skulle jag inte hålla med om. Vi får en del frågor, men jag upplever att man är väldigt tacksam att få vaccin.
Hur länge effekten av de olika vaccinen varar vet man inte än.
– De vaccin vi har nu måste man få två doser av för att bli fullvaccinerad. Man får ett bra skydd efter en spruta, därefter fyller man på med en till och då har man fullgott skydd. Sedan kan det vara så att man behöver en påfyllnad efter en viss tid, men det vet vi inte än.
Inom några veckor förväntar hon sig att det ska komma ett så kallat endosvaccin.
I fas 2 som vaccineras just nu ingår även personer som får dialys och eller har genomgått en benmärgstransplantation eller organtransplantation, personer över 18 som får stöd enligt LSS samt sjukvårdspersonal som jobbar patientnära.
I fas 3 som är näst på tur ingår alla personer i åldern 60-64 år samt vissa yngre med sjukdomar och tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vissa grupper som har svårt att följa råden om smittskyddande åtgärder till exempel på grund av en psykisk funktionsnedsättning.