År 2017 nyttjade endast 46 procent av norrbottningarna bidraget som går till den som fyller minst 23 år under året och är försäkrad i Sverige. Pengarna kan användas till bland annat undersökningar och förebyggande behandlingar.
– Det låga utnyttjandet är ett nationellt problem, säger Tomas Josefsson, divisionschef Folktandvården region Norrbotten.
En orsak, enligt honom, är att många inte är medvetna om att bidraget finns. Och att det åligger Försäkringskassan att informera om detta, inte Folktandvården.
– En annan tung faktor är att bidraget inte räcker till så mycket, säger han och pekar på att privatpersonen i de flesta fall får ta det mesta ur egen ficka.
Han menar att bidraget mest fungerar som en startbiljett, men att summan inte är nog hög för att få alla att fullfölja. Många avstår från tandvård på grund av ekonomiska orsaker.
En tredje faktor, som kan bidra till de låga siffrorna för Norrbotten är bristen på tandläkare och tandsköterskor.
– Det går inte att använda bidraget om det inte finns tider att få, säger divisionschefen som ändå kan se en viss förbättring främst när det gäller tandsköterskor efter att YTH-utbildning dragits igång i länet.
– Det är mycket värdefullt, så nu ser det ganska ljust ut på tandsköterskesidan. Vi hade gärna sett fler från inlandet och malmfälten, säger han och konstaterar att antalet gör att närmsta pensionsavgångarna är lösta.
Han pekar också på den växande äldre patientgruppen, 75–80-åringar som många gånger har haft en god tandstatus. Men mediciner och annat kan göra att bilden snabbt kan förändras på kort tid.
I Luleå satsas det därför på att erbjuda äldre förebyggande tandvård.
– Bidraget kan användas till det. Många människor går med 600 kronor i fickan och behöver tandvård. Vi måste försöka hitta former för att ge förebyggande vård till patientgruppen som behöver det mest.
Tomas Josefsson betonar att det förebyggande arbetet spelar roll och slår fast att gruppen äldre för den skull inte kan förvänta sig en fullständig behandling.
– De tvingas vänta som andra, säger han och skulle gärna se förändringar i tandvårdsförsäkringen då vuxna betalar fullt pris upp till 3 000 kronor.
Enligt statistik från Försäkringskassan nyttjades bidraget mest av boende i Västra Götaland, med 54 procent.