Ambulanspersonal i Luleå: "Surt, men mycket en vanesak"

Den 1 oktober träder EU:s arbetstidsdirektiv i kraft. Något som skapat kraftiga reaktioner bland länets ambulanspersonal. Vid ambulansen i Luleå är kritiken inte lika stor. "Det är klart att det är surt men det är också en vanesak", säger Nina Ringvall, skyddsombud för Vårdförbundet.

"Det man önskat är att arbetsgivaren sökt lite dispenser", säger Nina Ringvall, förtroendevald Vårdförbundet, om nya arbetstidsdirektivet.

"Det man önskat är att arbetsgivaren sökt lite dispenser", säger Nina Ringvall, förtroendevald Vårdförbundet, om nya arbetstidsdirektivet.

Foto: Kent Lidman

Luleå2023-10-01 06:00

När EU:s arbetstidsdirektiv träder i kraft den 1 oktober så har ambulansen i Luleå redan arbetat en vecka efter det nya tidsschema som uppfyller direktivet.

– Många av oss här i Luleå har varit ganska inställda på det här med halvdygn, men vi tycker att reglerna är lite snäva och att man har tänkt lite trångsynt i förhållande till vår verksamhet. Vi hade önskat att de hade lagt halvdygnen lite bättre utifrån ett familjeliv, det vill säga att man hade lite kortare dagar och lite längre nattpass och därmed inte hållit sig så strikt till elva timmars dygnsvila, säger Nina Ringvall, skyddsombud för Vårdförbundet.

Arbetstidsdirektivet innebär att dygnsvilan ska vara minst elva timmar per 24-timmarsperiod och att arbete och vila ska alternera. Regeln är till för att skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Tidigare arbetade man ett helt dygn i sträck. Det blev i genomsnitt sju dygn per månad. 

– Vi i Luleå har inte mycket till vila på nätterna, utan vi jobbar. Det gör att vi har varit lite mer förberedda på att jobba halvdygn. Frågan om jour har varit uppe på tapeten under många år, men man har sett en ekonomisk vinning att ha oss på heldygn, säger hon.

En annan förändring som införts för sköterskorna är tiden för rast.

– Efter att de sagt upp kollektivavtalet så går vi på lagen som säger att var femte timme ska man ha en halvtimmes rast. Så mellan klockan 11 och 13 ska alla kunna ta rast, vilket inte fungerar så jättebra. Jag tror att det är sådant här som mer oroar gruppen, än att vi fått halvdygnschema, säger Nina Ringvall.

– Det är klart att det är surt. Vi ser att det är många fördelar med att jobba heldygn, men jag tror det är en vanesak. Vi är vana att jobba heldygn, så det är klart att det blir en förändring att jobba halva dygn. 

En fråga som det i länet varit mycket protester kring är jourtiden. Den tid som ambulanspersonalen får jourtillägg för, men ska vara beredd på att åka ut på uppdrag. 

– Vi i Luleå har inte haft någon jätteflykt och det beror på att vi inte har någon jour utan jobbar på nätterna. Det är där de har jour som man har väldigt kritisk mot arbetsgivaren, säger Nina Ringvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!