Näst i tur att försvinna i september 2012 blir klara 40 och 25 watts glödlampor. I september 2013 skärps kraven på de nya alternativen lågenergilampor som funnits sedan 1970-talet samt LED-lampor där LED står för Light Emitting Diode eller på svenska lysdioder. Och i september 2016 kommer kraven att skärpas på det tredje alternativet till glödlampor nämligen halogenlampor.
Det är EU:s ekodesignkommitté som ytterst fattat beslutet att vanliga glödlampor ska ersättas av mer energieffektiva ljuskällor. Stoppet bygger på att affärer inte kan köpa in till exempel 60 watts glödlampor efter den 1 september. Men lampor som finns i lager får säljas ut. Och naturligtvis får de glödlampor som finns hamstrade eller används brinna ut. Alltså inget idiotstopp.
Halogen favorit
- Det bästa ljusmässiga alternativet till den populära glödlampan på 60 watt som nu försvinner tycker jag är halogenlampan. Den är 30 procent mer energieffektiv än glödlampan. Den lyser i 2.000 timmar. Dubbelt så länge som en glödlampa. Och dagens pris ligger kring 28-29 kronor. Halogenlampor har ett överlägset ljussken i hemmiljö. Och i kristallkronor är de oslagbara, säger Jan Wennskog, 66, ägare och chef vid Ljus & Kraft i Luleå samt för övrigt ordförande i Svensk Handel Luleå.
- Den redan gamla lågenergilampan med de små U-formade lysrören har också utvecklats under åren. Nu finns den även inbyggd under ett matt eller opalvitt lampglas så att den fungerar som en gammal matt lampa. Lågenergilampor är de mest energieffektiva. De kan spara uppåt 80 procent.
- Den tredje varianten är LED-lampor som nu utvecklats för bruk i hemmen. LED-lampan har börjat komma mer och mer. Den förekommer ofta som dekorationsljus och som läslampor. Den finns i de flesta färger och numera även i varmvitt och kallvitt.
Samma prisresa
- Nackdelen med LED-lamporna är att de fortfarande är lite för dyra. Men min mormors glödlampa på 15 watt var också dyr i början. Även alternativen till glödlampor kommer att bli billigare och göra samma prisresa.
- Det är kul att det nu händer så mycket i ljusbranschen. Vi har stått och stampat länge nog med glödlamporna. Det är dock viktigt att lamptillverkarna och vi i affärerna informerar tydligt. Våra kunder lever fortfarande med watt. När det gäller de nya ljuskällorna är det ljusflödet (lumen eller lm) som är den relevanta jämförelsen. Inte effekten, menar Jan Wennskog, som sedan 1972 driver Ljus & Kraft som hans far startade 1942.