Vi har stämt möte vid Norrbottens museums västra gavel, där en uteplats skapats på bekostnad av den gamla labyrinten som flyttats till byggnadens motsatta gavel.
– Min förhoppning är att parken ska bli Lulebornas vardagsrum. Vi vill skapa en plats som varje årstid skiftar färg, säger Michael Öhman.
Ett exempel är utformningen av fontänen framför muséet. Ytan kring vattenspegeln har stensatts och i de omgivande planteringar står numera bergskörsbärsträd.
– De kommer att skapa ett vårflor av rosafärgade blommor. Sådana här träd finns bland annat i Kungsträdgården i Stockholm. Med sin tidiga blomning väcker de vårkänslor.
Hermelinsparken är Luleås äldsta. Den anlades i engelsk landskapsstil på 1800-talet och omfattar två hektar i kvarteren Ärlan och Duvan.
Under de senaste åren har parken genomgått en omfattande förändring. Arbetet har inriktats på att hitta tillbaka till parkens ursprung genom att återskapa gamla gångvägar. Gångarna är numera försedda med kantband i metall som ska stå emot gräsmattornas utbredning.
Marknivåer har höjts. De sista spåren av Skatatjärnen har utplånats. Den lilla tjärnen låg tidigare nedanför residenset, där barnen kunde åka skridsko i slutet av 1800-talet.
– Det är ett sätt att komma tillrätta med ansamlingar av dagvatten och samtidigt öka tillgängligheten. På andra ställen har vi medvetet gjort nivåskillnader för att skapa rumslighet och inbjuda Luleborna till att sätta sig ned i gräset, berättar Michael Öhman.
Gamla träd har plockats ned och ersatts av ett antal nykomlingar. En mindre ek har planterats intill sortimentsträdgården. Stadsträdgårdsmästaren är också nyfiken om katsuraträdet och manchurisk valnöt kan trivas i det norrbottniska klimatet.
– Katsura är spännande för när den fäller sina löv på hösten kan den ge upphov till en doft av nybakt bröd. Den har fina höstfärger också, berättar Michael Öhman.
Ett buskage med brokbladig kornell tillhör också de nyanlända och har placerats tillsammans med lindarna. Det är tänkbart att fler nykomlingar planteras under nästa år. Några ytor har lämnats fria i fall det skulle dyka upp något intressant.
– Vår förhoppning är att stadsträdgården ska vara en plats att stanna upp och hämta inspiration till egna odlingar. Min personliga favorit är pärllönnen som finns i sortimentsträdgården. Den har vackra bär som blir alltmer vita under hösten, säger Michael Öhman.