Nu dukar Kristina upp årets julbord
Nu är det julbordstider. En av många som dukar fram sitt julbord är Kristina Holmberg vid Ralph Lundstengården. För henne är fisk i alla dess former ett måste.
FALSKA. Det är mycket jobb men gott blir det. Receptet på falska sardiner har Kristina Holmberg fått av svärmor Gun Holmberg.
Foto: Roland S Lundström
Mat har alltid legat henne varmt om hjärtat. Hennes mamma, Lina Öberg, var kock och hade jobbat på olika järnvägsrestauranger runt om i landet innan hon träffade Kristinas pappa och gifte sig med honom och blev bondmora. Vid 46 år ålder födde hon Katarina. - Egentligen förstod jag nog inte hur duktigt hon var. Jag minns glädjen runt matbordet. Hon var helt suverän på att laga mat av det enkla. Det stod aldrig en panna på bordet, utan allt var alltid snyggt upplagt på fat, berättar Kristina Holmberg. Mellanstadielärare
Hon utbildade sig till mellanstadielärare och fick sitt första jobb i Slagnäs, i Arjeplogs kommun. Då det första sommarlovet kom visste hon inte riktigt vad hon skulle göra med all ledig tid. Hon kontaktade styrelsen för Folkets hus i Slagnäs och frågade om hon fick hyra in sig och öppna en restaurang. - De sa ja och jag öppnade en restaurang som fick namnet Öringen. Då skolan sedan började hade jag öppet på helgerna och tog emot beställningar, säger hon. Svärmor mentor
Efter några år lämnade hon Slagnäs. Kärleken förde henne tillbaka till Luleå och hon började jobba med mat och olika evenemang ute i skärgården. Mat i skärgården är lika med fisk. Hennes svärmor, Gun Holmberg, blev hennes mentor då det gällde konsten att tillaga fisk. - Hon lärde mig allt om fisk. Jag har kvar recept från henne, bland annat falska sardiner som man gör på löja, säger hon och visar ett gulnat blad där receptet är nedskrivet. Men sedan 1996 är det alltså Ralph Lundstengården som gäller för henne. Här är det öppet hela sommaren, men sedan två år tillbaka bara öppet för beställningar på vintern. I december står dock julbordet framdukat under två veckor, med start på tisdag. Bokar innan sommaren
- Många som kommer hit och äter julbord återvänder år efter år. Många bokar redan före sommaren. I stort sett är det redan fullbokat och det är bara ströplatser kvar, påpekar Kristina Holmberg. Sedan något år tillbaka driver hon även restaurang Helmers i Alvik. Förra julen renoverades köket i Ralph Lundstengården och därför hänvisades julbordsgästerna till Helmers. - Men det gick inte mina gäster här med på. Trots att det var samma mat och samma personal, så kom de inte. Miljön här betyder mycket, säger hon. Filéar löja på rätt sätt
Sedan en veckas tid tillbaka har det varit fullt upp i köket med förberedelserna inför anstormningen av julbordsgäster. Det har bakats, lagts in sillar, gjorts patéer och mycket annat. I år har hon för första gången hjälp av Anna Innala i köket. Hon är utbildad bagare, men delar också Kristinas intresse för fisk. - Vi tycker inte om ben och fenor och det visade sig att vi filéade löja på exakt samma sätt, säger de båda och skrattar. Lutfisk en favorit
Båda två tycker också att hantverket bakom maten är viktig. Exempelvis görs alla sillinläggningar från grunden, med egen lag och egna kryddningar. På julbordet finns också egen gäddpaté, löja, lax på olika sätt och givetvis lutfisk. - Lutfisk är min favorit. I stort sett lever jag på lutfisk veckorna före jul, säger Kristina Holmberg och skrattar. Då man dukar fram ett julbord gäller det också att tänka på var gästerna kommer från. Exempelvis kommer det en hel del folk från Piteå och de har egna specialiteter som måste finnas med. - De vill ha sin pitesallad. Det är en sillsallad, men utan rödbetor och äpplen, påpekar hon. Även för vegetarianerna
Julbord handlar mycket om tradition. Trots det försvinner någon rätt och annat kommer till. Yngre och äldre matgäster har olika krav på vad som ska stå på julbordet. - Man måste tänka på att alla ska hitta någonting på julbordet. Vissa korvar har försvunnit och det har blivit mera grönt på julborden i dag. Det måste också finnas något för vegetarianerna. Bland annat gör vi en grönsakspaté som många gillar, berättar Kristina Holmberg. Ett riktigt gottebord
Avslutning på julbordet minst lika viktig som själva julmaten. På det så kallade gottebordet finns det knäck, marsipangodis, biskvier, kakor av olika slag ock mycket annat. Allt är givetvis hemgjort. - För även om man är väldigt mätt finns det alltid plats för lite sött, säger hon och låter oss smaka på en ljuvlig biskvitårta som Anna Innala bakat. Efter att ha jobbat med julmat i tre veckor blir det inget julbord hemma hos henne. Däremot har det blivit en tradition att hon bjuder hela tjocka släkten på en rejäl julaftonsfrukost. - Man blir lite trött på julmat efter att ha stått och jobbat med det under flera veckor. Dessutom är man trött av att ha jobbat mycket, säger Kristina Holmberg och fortsätter med bestyren i köket.
Gården från 1700-talet är den berömde tonsättaren Ralph Lundstens barndomshem. I ett av rummen finns en permanent Ralph Lundstenutställning.
Biskvitårta
Botten
250 gram mandelmassa
3 äggvitor
Smörkräm
150 gram smör
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
3 1/4 dl florsocker
1 msk kakao
Smält god mörk choklad
Eventuellt smält vit choklad, åkerbär, hallon eller andra bär som garnering.
Riv mandelmassan och vispa ihop den med äggvitorna. Bred ut blandningen i en rund ugnsform och grädda i 175 grader i cirka 10 minuter.
Blanda ingredienserna till smörkrämen och bred den sedan på den avsvalnade och kalla botten. Smält chokladen och stryk den över kakan. Garnera om man vill.
Falska sardiner
500 gram löja eller strömming (filéad)
5 msk tomatpuré
1/2 dl olja
1 dl vatten
3 msk ättiksprit
1/2 tsk vitpeppar
Lägg fiskfiléerna i en smord ungssäker form.
Häll över såsen och grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Perfekt på en knäckebrödsskiva eller på jultallriken.