Nu blir Luleå

Mexikanskt i Luleå. Nästa vecka blir Luleås restaurangutbud än mer internationellt. Då öppnar stans första mexikanska restaurang.

IMPORTERAR SJÄLV. Torkad chilifrukt är en vanlig ingrediens i det mexikanska köket.

IMPORTERAR SJÄLV. Torkad chilifrukt är en vanlig ingrediens i det mexikanska köket.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-04-30 06:00
För Antonio Monroy är det en åtta år lång dröm som går i uppfyllelse då han nästa lördag slår upp portarna till sin restaurang i centrala Luleå. Han kommer själv från den mexikanska staden Tapachula och hans hemstad har också fått ge namn till restaurangen. Den senaste tiden har Mexiko mest förknippats med svininfluensa. Något som dock inte påverkat Antonios planer på att öppna sin restaurang.Sedan åtta år tillbaka bor han i Luleå med sin fru Anna-Maria Lundkvist Monroy och deras tre barn Anna Sofia, tio år, Rafael, sex år och lille Leif Antonio, sju månader. - Vi träffades i London för 20 år sedan då vi bodde i ett kollektiv. Vi höll kontakt med varandra och sju år senare blev vi ett par och flyttade till Mexiko. Där bodde vi i fem år innan vi flyttade till Luleå, som är min hemstad, berättar Anna-Maria.I Mexiko drev Antonio en bilverkstad som han själv byggt upp. Anna-Maria jobbade på ett TV-kommunikationsföretag. Då de kom till Luleå för åtta år sedan visste de inte vad de skulle göra.Började som diskare
- Det enda vi visste var att vi ville ta in en del av Mexiko till Luleå. En av drömmarna var att starta en riktig mexikansk restaurang och i huvudet hade jag hade en bild av hur den skulle se ut, säger Antonio.Nu blev det ingen egen restaurang på en gång för Antonio. Nytt land och nytt språk gjorde tillvaron lite mer komplicerad. Han ville dock jobba och helst inom restaurangvärlden.- Jag gick till Scandic och fick jobb som diskare. Sedan blev det jobb med frukosten, luncher och à la carte, berättar Antonio.Öppnade i Råneå
Efter drygt fem år förverkligade han till slut drömmen om en egen restaurang. Men det blev inte i Luleå, som han först tänkt, utan i Råneå. - Då var det helt enkelt inte möjligt för mig att öppna i Luleå. I nästan tre år har jag kämpat på i Råneå. Det har varit en upplevelse och jag har lärt mig väldigt mycket, säger han.I början av april stängde han i Råneå och nu har drömmen om en egen restaurang i Luleå blivit verklighet. I dag tar han över Stekhusets lokaler och nästa lördag kommer folk från mexikanska ambassaden i Stockholm till Luleå för att vara med vid invigningen. Ett ton inredning
- I ett garage i Rosvik står ett ton med inredningsgrejer. Vi har tio dagar på oss att göra om inredningen och måla lite. Det blir mycket jobb, men det ska nog gå bra, säger Antonio entusiastiskt.Det går inte att ta miste på hans kärlek till Mexiko och mexikansk mat i synnerhet. Med inlevelse berättar han om den mexikanska matens historia. Om majs, chili och bönor. Om smakerna och såserna. Om öl och tequila.- Det finns över 200 chilisorter som det går att göra massor med olika såser och salsor med, säger han och låter oss lukta på några olika torkade chilifrukter. Flera gånger under intervjun påpekar han hur viktigt det är att man slår vakt om det äkta. Är det mexikansk mat så är det. Men givetvis kan menyn innehålla influenser från andra kök. Makaroner och köttbullar kommer inte att stå på menyn, men kanske köttbullar i het salsasås.- Jag har anställt en kock från Mexiko som är utbildad vid den bästa restaurangskolan i Mexico City, fortsätter Antonio.Förutom att servera mat tänker de även sälja mexikanskt hantverk och vissa livsmedelsprodukter. Rörelsen driver de som ett familjeföretag. Anna-Maria jobbar dock som integrationssamordnare vid Bodens kommun, något hon tänker fortsätta med. En och annan helg kommer hon att hoppa in och jobba på restaurangen. Dessutom sköter hon nästan all administration. Beredd jobba hårt
De är båda beredda på att det kommer att krävas massor med jobb för att lyckas. För restaurangbranschen är tuff och hård.- Men jag har kämpat i motvind och drömt om det här hela tiden. Visst kan man bli trött av att jobba mycket, men det ger mig bara adrenalin att jobba mer, avslutar Antonio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!