För ska det upplevas som ljust får vi ta till antingen elektriciteten eller levande ljus. Solen orkar inte upp över horisonten. Men som sagt, ljuset börjar nu återvända.
Hur är det då med vintersolståndet? Jo, på norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.
Vintersolståndet är inte ett exakt datum utan datumet kan skilja sig från år till år och är ibland den 20 december beroende på om det är skottår eller inte. Vilket det är 2012.
När det är skottår flyttas vintersolståndet 18 timmar bakåt medan det vid ett normalår flyttas framåt sex timmar i stället.
Vid vintersolståndet har vi alltså den kortaste dagen på hela året. Det vill säga den absolut mörkaste dagen. Sedan blir det bara ljusare och ljusare.
Vi gav oss ut med kameran och letade lite ljus i Luleå. Solens strålar lyste faktiskt bakom horisonten en kort stund men annars var det staden som stod för ljuset.
Nu gäller det att härda ut några hundveckor innan man rent visuellt kan skönja att det blivit ljusare. Men som sagt, vi är på väg åt rätt håll.