1986 fattade Sverige beslut om att förbjuda antibiotika till djur i tillväxtbefrämjande syfte. Nu rör sig EU i samma riktning och vill få bort all antibiotika i djurfoder.
Skillnaden mellan Europas länder är stor. Minst antibiotika används i Norge, Island, Sverige och Finland.
De största syndarna finns vid Medelhavet. Enligt European Medicines Agency använder grisuppfödarna på Cypern 396,5 milligram antibiotika till varje kg kött.
Motsvarande siffra för Sverige ligger på 13,5 gram.
– Om en gris blir sjuk då använder vi penicillin. För om vi inte behandlar det i tid, då är det kört. Vi delar aldrig ut antibiotika i förbyggande syfte utan enbart till de djur som drabbas av infektioner, medger Mikael Hugosson.
På företagets anläggningar i Norrbotten föds 300 grisar i veckan. Griskultingen väger vid födseln cirka ett kilo och har mjuka, ömtåliga naglar.
– Det händer att den drabbas av infektioner i klövarna. Jag skulle tro att tre procent av kultingarna får antibiotika av den anledningen, säger Mikael Hugosson.
Han välkomnar EU-initiativet och ser det som en möjlighet att skapa ett mer rättvist konkurrensklimat.
Köttproducenten Nyhlén & Hugosson hade för några år sedan 80.000 grisar. I dag har produktionen mer än halverats till närmare 35.000 grisar.
– Köttproduktionen i Sverige minskar för vi kan inte konkurrera på samma regler som omvärlden. När det gäller griskött har vi en självförsörjningsgrad på 60-70 procent. Det innebär att resterande importerar vi från länder med helt andra regler än oss.
Mikael Hugosson berättar om ett minnesvärt studiebesök i USA, där antibiotika och även hormoner används i köttproduktionen.
– De gav grisarna hormoner från att de vägde 60 kg för att få bort fett och skapa mer muskler. Grisarna såg ut som sprintern Ben Johnson allihop. Det är helt sjukt, speciellt med tanke på att smaken sitter i fettet.
Länsveterinär Kristina Stenlund instämmer i att Sverige är "bäst i klassen", när det handlar om en restriktiv användning av antibiotika i köttindustrin.
Varför är det viktigt att minska användningen av antibiotika?
– För att undvika att skapa multiresistenta bakterier. Bakterier är smarta och kan utveckla motståndskraft mot antibiotika. Ju mer antibiotika de utsätts för, desto större är risken att bakterierna kan bli resistenta. Det har vi insett i Sverige för länge sedan och arbetat aktivt för att motverka. Det är bra att Europa är på väg i samma riktning.