Nu är det skördetid i datorhallen

Det låter som en utopi att Norrbotten skulle kunna bli självförsörjande på grönsaker, men kvartetten bakom Luleåföretaget Containing Greens visar att visionen är fullt möjlig.

I dag ger vi er en inblick i hur framtidens grönsaksodlingar kan se ut i subarktiska klimat. Adrian Mellgren och Moa Johansson skördar i experimentodlingen i Rises datanläggningen på Porsöns industriområde.

I dag ger vi er en inblick i hur framtidens grönsaksodlingar kan se ut i subarktiska klimat. Adrian Mellgren och Moa Johansson skördar i experimentodlingen i Rises datanläggningen på Porsöns industriområde.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2022-03-12 17:04

Det är skördetid i datorhallen på industriområdet på Porsön. Det är 22 grader i det 19 kvadratmeter stora växthuset. I vita bevattningsrör växer mizunakål, pak choi, basilika och vattenkrasse.

Luftfuktigheten är hög. Ljudet påminner om ett porlande sommarregn.

– Det är himla skönt härinne. Man får rena ljusterapin på köpet. Det enda som fattas är fågelkvitter, säger en leende Adrian Mellgren.

Historien tar sin början på ett sommarjobb för ett och ett halvt år sedan. På LTU Business möts feriearbetarna Moa Johansson och Adrian Mellgren för första gången. Uppdraget är att ta fram en idé som ska göra Norrbotten bättre.

Det tar bara en minut för idén att slå rot.

Moa Johansson är en bonddotter från Ängelholm, medan Adrian Mellgren har upplevt viss framgång med sina odlingar på balkongen i hemstaden Göteborg. Tillsammans vill de testa en hydroponisk odling. Det innebär att odlandet sker utan jord, enbart med hjälp av vatten och näring.

De kommer snabbt på den ideala platsen. Genom att placera ett containerstort växthus i en datorhall skapas en möjlighet att ta vara på överskottsvärme. På forskningsinstitutet Rise leder ett silvrigt ventilationsrör spillvärme från en datorhall in i växthuset.

– Odlingen är hållbar. Vi tar till vara 90 procent av vattnet. Det enda som går till spillo är det vatten som dunstar eller om det uppstår ett läckage, förklarar Moa Johansson.

I dag består företaget Containing Greens av fyra personer, där också Ellinor Emilsson och styrelseordförande Andreas Eklund ingår.

En gång i månaden är det dags att skörda. Fram till nu har det mest handlat om sallader, kål eller kryddväxter, men det har också odlats nätmelon, chili och tomat. Grönsakerna förpackas i ninjaplast, som tillverkas av sockerrör, innan leveransen till två restauranger i Luleå.

Företaget har hållit sig flytande med hjälp av prispengar, stipendier och intäkter från försäljningen, medan de fyra fortfarande väntar på den första löneutbetalningen.

– Vi prövar oss fram. Det enda som vi inte lyckats odla är rotfrukter. Min dröm är jordgubbar. Det vore väl fantastiskt om man kunde få tillgång till färska jordgubbar året runt i Norrbotten, säger Moa Johansson.

– Jag vill testa tropiska växter. Tänk om man kunde odla bananer eller lokalproducerade kaffebönor, tillägger Adrian Mellgren.

Egentligen är grönsakerna bara en restprodukt.

– Vårt egentliga mål är teknikutveckling. Vi vill skapa ett system som går att sälja över hela världen. Den borde passas särskilt bra på Island, Grönland eller i Kanada där det byggs stora serverhallar, förklarar Moa Johansson som är företagets vd.

Det återstår tester innan den första prototypen är klar, uppskattningsvis om ett år. Den kommersiella produkten ska vara komplett med bevattningssystem, belysning och vattenledningar.

I närtid räknar företaget att öppna en odling i Boden. Det finns fler förfrågningar att ta ställning till. Det finns ett stort intresse bland svenska datahallar att ta vara på spillenergin.

Det finns också planer på att skapa ett skolprojekt längs en vägg, där skolmatsalen kan ta hand om skörden.

– Vårt projekt har en stor potential. Tänk bara vad man skulle kunna göra på Facebookhallarna i Luleå. Det kanske inte räcker till för att göra Norrbotten självförsörjande, men det vore ett steg i rätt riktning, säger utvecklingschefen Adrian Mellgren.

Hydroponisk odling

Det påstås att Babylons trädgårdar var den första hydroponiska odlingen för mer än 2 000 år sedan. Med dagens teknik kan du göra det i hemmet – utan större besvär.

Att odla hydroponiskt innebär att du inte använder jord utan odlandet är helt igenom vattenbaserat.

Växterna växer snabbare eftersom det placeras en luftspalt mellan plantan och vattnet vilket går att rötterna får tillräckligt med syre hela tiden.

Hydroponi kan förlänga odlingssäsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!