Northlandchef får hedersuppdrag

Luleå får i dag en ny honorärkonsul. Det är Jonas Lundström, 42 år, som kommer att representera Slovakien i de nordligaste delarna av Sverige.

Foto: Andreas Wälitalo
NYTT HEDERSUPPDRAG. Northland Resources vice vd Jonas Lundström blir efter en officiell ceremoni i dag honorärkonsul för Slovakien.

Foto: Andreas Wälitalo NYTT HEDERSUPPDRAG. Northland Resources vice vd Jonas Lundström blir efter en officiell ceremoni i dag honorärkonsul för Slovakien.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-11-26 18:04

Videon är inte längre tillgänglig

Under onsdagen anländer en delegation bestående av bland annat Slovakiens förste statssekreterare Peter Burian och landets Sverigeambassadör Jaroslav Auxt till Luleå. Under officiella former kommer Northland Resources vice vd att tilldelas förtroendet att bistå tillresta slovaker i nöd samt främja handel mellan länderna.

– Jag är överväldigad att få detta hedersuppdrag som jag sätter stort värde på, säger Jonas Lundström.

Handlar med Hardtech

Upprinnelsen till hedersutnämnandet inträffade för tre år sedan när ambassadör Jaroslav Auxt besökte Northlands gruva utanför Pajala. Kontakterna har lett fram till att republikens tredje honorärkonsulat i Sverige hamnar på Handelkammaren i Luleå. De övriga två ligger i Malmö och Göteborg.

Enligt Jonas Lundström finns det i dag ett flertal norrbottniska företag som bedriver handel i Slovakien och ett av dem är Gestamp Hardtech.

– Jag kommer verka för att stärka utbytet mellan Slovakien och Norrland både när det handlar om näringsliv och kultur. Det handlar om en spännande nation som har mycket att erbjuda, säger honorärkonsul Jonas Lundström.

Slovakien fick sin självständighet 1993. Landet ligger i Centraleuropa och är sedan 2004 medlem i EU och Nato. Slovakien har i dag cirka 5,5 miljoner invånare.

Ordet honorärkonsul härstammar från latinets honorárius "det som görs för hederns skull". En honorärkonsul är en oavlönad representant i främmande stat. En honorärkonsul i Sverige behöver inte vara svensk medborgare. Här är Norrbottens samtliga honorärkonsuler: Hans och Maj Rehnström, Luleå (Danmark), Nils och Maria Lundbäck, Luleå (Finland), Eivor och Michael Olofsson, Haparanda (Finland), Birgitta och Christer Lindfors, Luleå (Frankrike), Andrea Claudio Pellegatta och Carolina Sevä, Luleå (Italien), Bengt och Pia Gustafsson, Kiruna (Norge) samt Hans Walloschke och Yvonne Jakobsson Walloschke, Luleå (Tyskland).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om