Inför Mark- och miljödomstolen förklarade David Berggård i går att Northland resources gett en motsägelsefull bild.
- Vi har svårt följa resonemanget. Hur ska då allmänheten kunna göra det?
I en paus betecknade han underlaget som undermåligt. Innan dess hade han varnat för att Mark- och miljödomstolen kan avvisa en ansökan om inte bolaget ger en klar redovisning.
Ny omgång
Northland resources har tillstånd för anrikningsverket och järnmalmsbrytning i Tapuligruvan.
Bolaget behöver tillstånd för nästa gruva, Sahavaara. Samtidigt kommer gamla frågor upp på nytt, enligt nya helhetshanteringen av miljöfrågor.
Dessutom har saker hänt.
- De har ändrat sina planer väsentligt, säger David Berggård och nämner större sandmagasin samt ny plats för klarningsmagasin.
Det är oklart hur vattendrag, som Areajoki, Mellajoki och sjön Kaunisjärvi påverkas, påpekade han vidare.
Northland ska till skillnad mot tidigare planerat transportera malmen till Narvik. Bolaget anklagas för att inte ge någon tydlig bild kring transporterna. Här pekar Northland på att bolaget inte kan ta på sig Trafikverkets ansvar.
Det är alltså Northland resources som begärt tillståndsprövningen. Det som genomfördes i går var en förberedande förhandling, för att bringa ordning, som David Berggård ser det.
- Det är mycket ovanligt att en förberedande förhandling hålls.
Unikt projekt
Northland resources konstaterar att projektet är unikt. Bolagets miljödirektör Manfred Lindvall säger att han jobbat med miljöfrågor i 20 år, det här är det mest ambitiösa han varit med om. Fyra flyttkartonger handlingar hittills.
- Vi kan ha varit dåliga på att förklara och behöver fylla i. Sedan kan man tycka att även andra parter ska svara upp mot höga krav, vi lämnade in ansökan i december 2010, först i april 2012 har vi kommit så här långt, sade han.
Planen håller
Det finns ingen risk att brytningen i Tapuli äventyras, konstaterar Northland.
- Det här gäller ju Sahavaara, som vi behöver först 2016, sade Jonas Lundström.
Under dagen klargjordes att bolaget ska inkomma med kompletteringar.
Huvudförhandling hålls senare.