Norrsken lockar allt fler till länet

Norrsken är hett.
Allt fler turister lockas till Norrbotten för att uppleva norrsken. I vinter kommer exempelvis fyra fullbokade plan direkt från Tokyo till Kiruna med turister som vill uppleva det magiska himlafenomenet.

PRISADES. De första pristagarna av The award of Swedish Lapland. Från vänster Rüdiger och Cornelia Lohf, Anna Andersson, Erik Svensson och Roland Sand.

PRISADES. De första pristagarna av The award of Swedish Lapland. Från vänster Rüdiger och Cornelia Lohf, Anna Andersson, Erik Svensson och Roland Sand.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2012-10-19 06:00

På torsdagen var närmare 250 personer som jobbar med näringslivs- och tillväxtfrågor samlade i Luleå för att höra vad den norra regionen i vårt avlånga land har att erbjuda.

De fick börja med att lyssna på landshövding Sven-Erik Österberg, som pratade om besöksnäringens betydelse för regionen. Han beskrev besöksnäringen som en av våra basnäringar.

En basnäring
Ett område som växer starkt är norrskensturismen. I Abisko finns Aurora sky station som för varje år lockar allt fler turister från världens alla hörn.

- I år kommer det också fyra fullbokade charterplan från Tokyo till Kiruna med turister som vill titta på norrsken. Det första planet kommer i slutat av december, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland tourism.

Större plan
I Kiruna har också Spacefort Sweden tillsammans med lokala aktörer startat norrskensflygningar. Helt enkelt att man med ett flygplan tar sig ovan molnen och kan betrakta norrskenet. I år har man satt in ett större plan med totalt 24 platser, varav tolv fönsterplatser. Redan nu är fem turer fullbokade.

- Men det gäller att man utvecklar produkten och erbjuder någon form av paket för turisterna. För vi är inte ensamma om norrsken. Även finnarna, kanadensarna, norrmännen och Island satsar på norrskensturism, säger Annika Fredriksson och gläds över att deras satsningar på den japanska marknaden gett resultat.

Olika priser
För att premiera och synliggöra insatser som görs för att stärka regionens attraktivitet och konkurrenskraft har man instiftat ett pris som man kallar The award of Swedish Lapland och som består av olika kategorier. På torsdagen delades priserna ut för första gången.

Erik Svensson, verksamhetschef vid näringslivskontoret i Boden, fick priset som Årets möjliggörare. Han fick det för sitt arbete med att hjälpa trädhotellet i Harads att bli verklighet. Årets innovation gick till satsningen på norrskensflyg och priset togs emot av Roland Sand, Lapland resort.

Stort intresse i Tyskland
I klassen Årets brobyggare delades två priser ut. Det ena priset gick till Cornelia och Rüdiger Lohf, Best of Scandinavia incoming i Kiruna. Det andra brobyggarpriset gick till Anna Andersson, vid Visit Swedens kontor i Hamburg.

- Intresset för den här regionen är väldigt stort i Tyskland. Jag jobbar mot mötesbokare och vi får väldigt många förfrågningar. Det är exotiskt här med snön, tystnaden och givetvis norrskenet, berättar Anna Andersson, som var både glad och förvånad över sitt pris.

Swedish Lapland är ett begrepp för Sveriges nordligaste destination. Totalt har man cirka 600 medlemmar. Där ingår samtliga 14 kommuner i Norrbotten samt Skellefteå kommun. Deras uppdrag är att locka fler att besöka regionen.

Från 2000 till 2010 ökade omsättningen i turistnäringen i regionen med 78 procent och antalet jobb har fördubblats till dagens cirka 2.800. Målet är att fördubbla dagens omsättning fram till 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om