Norrporten polisanmält för brott mot yttrandefriheten

Rättvisepartiet i Luleå har polisanmält fastighetsbolaget Norrporten för brott mot yttrandefriheten.
- Vi är trötta på att våra medlemmar blir utkörda från Strands galleria, säger Jonas Brännberg, gruppledare för rättvisepartiet i kommunfullmäktige.

LULEÅ2007-06-22 06:00
Rättvisepartiet känner sig trakasserat av Norrporten.
- Norrporten vill inte ha oss i sina lokaler och de är beredda att bryta mot grundlagen för att få bort oss, säger Jonas Brännberg.
Vid flera tillfällen har vakterna på Strands galleria i centrala Luleå, som ägs av fastighetsbolaget Norrporten, kört ut partiets medlemmar som stått och samlat in namnunderskrifter eller delat ut flygblad.
- Vi har vid de tidigare tillfällena pratat med polisen, Norrporten och Securitas och alla förstod att det är vår rättighet att göra politisk kampanj på offentliga platser, säger Jonas Brännberg.
Men i lördags blev två av partiets medlemmar återigen utkastade från gallerian och rättvisepartiet valde därför att polisanmäla Norrporten.
- Vi blev utkörda utan någon riktig förklaring. Vaktens enda motivering var att Norrporten hade beordrat Securitas att köra ut oss så fort en butiksägare eller kund kom med ett klagomål, säger Signe Engström, en av de utsparkade rättvisepartisterna.
- Vi har full förståelse för att alla inte gillar våra åsikter och det är möjligt att det finns folk som klagar och vill ha bort oss. Men Sverige är en demokrati där åsikter får föras fram fritt, fortsätter hon.

Tvår sina händer
Norrportens VD, Leif Lövgren, förnekar att företaget gett Securitas en sådan order.
- Rättvisepartiet har all rätt att bedriva politiska kampanjer på Strands galleria så länge de inte stör ordningen. Men det är bevakningsbolaget som bedömmer när ordningen störs och vi litar på deras omdöme, säger Leif Lövgren.
- I början trodde vi att det kunde handla om ett missförstånd, men nu vet de vilka regler som gäller och ändå kör de ut oss. Vi tolkar det som att det är vår politik de vill stoppa och därför har vi anmält bolaget, säger Jonas Brännberg.
Polisanmälan har skickats till justitiekanslern som ska besluta om det finns underlag för att inleda en förundersökning.
Kuriren har förgäves försökt få en kommentar från Securitas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om