Norrbottniskt på ambassaden

I dagarna blir det norrbottniskt för hela slanten på svenska ambassaden i Helsingfors. Länsstyrelsen och organisationen Matproducenterna i Norr med flera visar våra finska grannar vad länet förmår. Intresset för både fest och näringslivsseminarium är rekordstort. Till och med det svenska hovet är representerat.

TILL FINLAND. Matproducenternas VD Tryggve Bergman och matkreatören Simon Laiti har mycket på gång inom området mat från Norrbotten. Här på bild när de förberedde en prinsessvärdig måltid tidigare i år.

TILL FINLAND. Matproducenternas VD Tryggve Bergman och matkreatören Simon Laiti har mycket på gång inom området mat från Norrbotten. Här på bild när de förberedde en prinsessvärdig måltid tidigare i år.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2010-08-25 06:00
Syftet med arrangemanget på ambassaden är att stärka banden med Finland och att marknadsföra Norrbotten. Arrangemanget är tradition sedan några år tillbaka och varje år inbjuds ett län eller en region från Sverige. I år är det Norrbottens tur. Och Matproducenternas vd Tryggve Bergman som deltager är inte förvånad över ett rekordstort intresse från näringslivet på bägge sidor gränsen.- Nej, vårt län har så mycket att erbjuda och det som är norrbottniskt i dag står för ärlighet och kvalitet och är en riktig dörröppnare, säger Bergman som i somras lyckades sälja in löjrommen till det kungliga bröllopet. Mångkulturellt
- Vi är ju mångkulturella häruppe med det svenska/samiska/finska säger Bergman som med sig i arrangemanget har Luleåföretagaren och kocken Simon Laiti. På gårdsfesten som samlat 500 gäster, vilket är det högsta antalet hittills i evenemangets historia, serveras 18 maträtter från fjäll till kust, exempelvis älgstek med rostad mandelpotatissallad och blåbärsbalsamico och Skabram fjällko-ost med hjortronmarmelad.Nu handlar ju arrangemanget inte "bara" om mat. Företag och organisationer med flera intressenter deltager i det hela och får information om länets näringsliv på alla möjliga plan. Allt från rymd till gruva kan man kanske sammanfatta det hela. Viktiga ingredienser
Maten och kulturen och turismen är viktiga ingredienser i Norrbotten. Matförädlingsindustrin är i dag den tredje största näringen. Finnarna som tidigare mera velat vara självförsörjande på livsmedelssidan visar nu ett större intresse för vad exempelvis Norrbotten kan erbjuda upplever man.I Helsingfors blir det då alltså ett smakprov på både det ena och andra matnyttiga.
Arrangörer för seminarium och gårdsfest är Sveriges ambassad, Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens handelskammare,Difa, Exportrådet, Hanaholmen, Matproducenterna i Norr -som nu även är öppet för medlemmar från Västerbotten- och VisitSweden. Från det svenska hovet deltager informationschefen Nina Eldh.Deltagarna kommer också att underhållas av sångerskan Sofia Jannok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om