Norrbottenspolitiker oroade över invasionen av Ukraina

Timmarna efter den ryska invasionen uttalar norrbottniska politiker en stark oro för situationen i Ukraina.

Ida Karkiainen (S), civilminister från Haparanda, har ett särskilt ansvar för länsstyrelserna som är en del av totalförsvaret.

Ida Karkiainen (S), civilminister från Haparanda, har ett särskilt ansvar för länsstyrelserna som är en del av totalförsvaret.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Luleå2022-02-24 17:20

– Det är ju oacceptabla angrepp på en fri nation som sker i vår närhet och skapar en osäkerhet för oss, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S).

– Det är chockartat, jag trodde aldrig att det skulle gå till en fullskalig invasion. Att vakna upp i morse till det här det kändes otroligt overkligt, säger Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot och ordförande för riksdagens delegation för arktiska frågor.

Han fördömer den ryska presidenten Vladimir Putins agerande.

– Det är ett flagrant folkrättsbrott mot Europas fred.

Hans tankar går först och främst till Ukrainas befolkning.

– Det är en existentiell kamp som pågår i Ukraina och ytterst är det naturligtvis även en kamp för Europas fred och säkerhet. Det är viktigt att Sverige som land är beredd att ge Ukraina stöd inom alla områden för det är uppenbart att vi står inför en humanitär katastrof.

Är du orolig att kriget ska sprida sig?
– I och med att vi har att göra med en president som verkar ha tappat förståndet och gör en fullskalig invasion av ett annat demokratiskt land så finns naturligtvis en oro för att det får följdverkningar. Vi är tidigt i processen nu, men det är klart att det är lätt att det får spridningseffekter.

Emilia Töyrä (S), riksdagsledamot från Kiruna, följde morgonens nyhetsflöde och blev berörd när hon såg bilderna från tunnelbanestationerna i Kiev, där folk sökte skydd från attackerna.

– Det är klart att det är allvarligt utifrån att det är ett europeiskt land som har blivit invaderat och det är framförallt befolkningen i Ukraina som får ta de största konsekvenserna.

Hon tycker det känns extra nära eftersom det handlar om ett land i närområdet. 

– Från Skåne till Kiev är det närmare än från Skåne till Kiruna.

Hon var närvarande under torsdagens frågestund med statsministern som kom att handla enbart om Ukraina. Även Ukrainas ambassadör var på plats då, berättar hon.

Emilia Töryä sitter i Nordiska rådet och är gruppledare för Socialdemokraterna i utskottet för ett hållbart Norden. Hon har haft mejlkontakt med flera av kollegorna i Stortinget i Norge och i Folketinget i Danmark angående händelserna i Ukraina.

Som Haparandabo känner civilminister Ida Karkiainen, S, att kriget kommer extra nära. Hon tänker på samarbeten som finns inom Barentsregionen och på Nordkalotten, där Ryssland varit en självklar del. Hon har själv varit engagerad i det och deltagit i flera Barentskonferenser.

– Det här är en tragedi för det ukrainska folket, men även för det ryska folket.

Det pågår just nu en febril aktivitet inom regeringen med anledning av händelseutvecklingen med extrainsatta regeringssammanträden och avstämningar.

– Regeringen har sedan 1995 stöttat Ukraina i uppbyggnaden av demokratin och välfärden och Sverige har även ett försvarssamarbete med Ukraina, berättar hon. 

Parallellt pågår ett krishanteringsarbete inom landet och som civilminister har hon ett särskilt ansvar för länsstyrelserna som är en del av det civila försvaret och totalförsvaret.

Tror du att Norrbotten kommer att få en flyktingström från Ukraina och finns det en beredskap för det?

– Det finns en beredskap och för alla möjliga olika scenarier, men vi vet inte ännu vart det kommer att ta vägen och hur det kommer att se ut.

Även hon är orolig över vad kriget kan leda till för säkerheten i Europa.

– Vi har god beredskap och ska inte vara naiva. Men jag vill inte spekulera i vad som kommer att hända nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!