Norrbottens satsning på e-hälsa får beröm

Norrbottens län ligger i framkant när det gäller e-hälsoteknik såväl på inhemsk nivå som internationellt. På Sveriges största mässa inom detta område, Vitalis, var det många aktörer som vill resonera om framgångsreceptet man arbetar efter här, både i projektform och etablerat.

Luleå2012-04-20 06:00

Från Norrbotten fanns landstingets general för e-hälsoutveckling, landstings- och folkhälsorådet Agneta Granström, på plats i en monter tillsammans med åtta andra aktörer från vård och IT-branschen bland annat.

Granström är för övrigt även ordförande i den internationella Assembly of European regions, ett nätverk inom e-hälsa, som består av 270 regioner i 33 länder.

- Det är tredje året vi är med på Vitalismässan som funnits i tio år och det är mycket stimulerande och intressant att vara här. Det finns ett stort intresse för just Norrbotten och vi får beröm och uppmärksamhet för vårt arbete vilket känns väldigt roligt, säger Granström som också säger att Norrbottensgruppen fått nya uppslag i sin tur.

Ett system
Det aktörer som Microsoft och andra ger beröm för är bland annat det system som landstinget utvecklar sin e-hälsoverksamhet via.

- Vi har till exempel bara ett enda system för läkemedelslista och journalföring. Det gör att det blir enkelt att arbeta överallt, säger Agneta Granström.

Hon nämner Västra Götaland som har flera hundra olika system vilket gör förändringar och samordningar tungrodda och komplexa.

Världsledande
Norrbotten är världsledande med sin satsning på distansvård inom administrativa vårdsystemet VAS där alla vårdaktörer är ansluta, även de privata.

Flera projekt
- Vi har flera e-hälsoprojekt på gång nu. Bland annat vid vårdcentraler i Kalix samt Boden är 400 patienter frivilligt med i projektet och sköter kontakten med vårdcentralen via elektroniken.

- Det här sparar tid, patienten behöver inte ta ledigt från jobbet eller resa och är du lastbilschaufför kan det vara praktiskt att skicka din rapport när du kan, exemplifierar Granström.

Tekninken finns
Men tekniken finns redan i dag också fast etablerad:

- Exempelvis hudkonsultationer mot specialist kan göras via e-teknik som finns på vårdcentralerna. Och föräldrar till för tidigt födda barn kan i dag låna med sig videoutrustning och få en tidigare hemgång men med full kontakt med sjukvården vilket är fantastiskt roligt, säger Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!