Isbildning på vindkraftverk innebär förluster i produktionen och nöter på materialet. Dessutom kan utslungad is från bladen vara farlig.
De flesta vindkraftverk som byggts i historien står på andra platser än i kallhål. Numera byggs emellertid vindkraft i sådana områden. I de första verk som byggdes i Markbygden, Piteå, har kylans påverkan studerats.
Fast en norsk studie som presenterades i Piteå häromåret talade för att måttlig kyla och stora droppar skapar mer isbildning än stark kyla.
På samma konferens redovisades Luleå universitets (LT) och Swereas planer på att skapa ett forskningscentrum för vindkraft i kallt klimat.
Forskning bedrivs. Ett konkret forskningscentrum har det inte blivit.
- VI har inte fått besked från Energimyndigheten om de stödjer forskningen, säger Jan-Olof Aidanpää, professor i hållfasthetslära vid LTU.
Testområde
Nu kommer budet söderifrån.
Ett tekniskt forskningscentrum för vindkraft (SWPTC) har bildats hos Chalmers tekniska högskola. Därifrån vill man bygga upp en testplats i Norrland med LTU som samarbetspartner.
- Det handlar om hur man undviker isbildning och hur man får bort den om den uppstår, beskriver Matthias Rapp, SWPTC.
Rätta förhållanden
Resten av 2012 går åt till en studie av förutsättningarna för testområdet.
Det behövs en plats med rätta vindförhållanden. Där planeras bottenplattor byggas upp så att tillverkare kan komma dit med sina grejer och testa. Det behövs dessutom mätmaster och byggnader.
- Luleå blir inblandat i högsta grad, säger Matthias Rapp, och beskriver den kunskap kring ämnet som finns vid universitetet.
LTU låter avvaktande.
- Vi ska skicka en intresseanmälan men de begär 1,4 miljoner för att vi ska få vara med. Det är mycket, säger Jan-Olof Aidanpää.
Antingen går LTU in i upplägget söderifrån eller jobbar vidare på egna spåret, låter han förstå.