Förra veckan beslutade Valmyndighetens nämnd om fördelningen av de 310 fasta mandaten i riksdagsvalet i höst. En fördelningen som bygger på antalet röstberättigade den 1 mars 2014.
Dalarnas län, Norrbottens län och Gävleborgs län tappar vardera ett mandat. De mandaten går till Stockholms kommun, Stockholms län och Malmö kommun.
– Egentligen är det inte så konstigt eftersom det räknas ut efter antalet röstberättigade. Expanderande regioner får fler ledamöter och där befolkningen minskar blir det färre, säger statsvetaren Simon Matti, vid Luleå tekniska universitet.
Det är därför de stora regionernas representation växer i riksdagen. Exempelvis hade Stockholms län och Stockholms kommun totalt 57 mandat 1988. Efter valet i höst har de tillsammans 67 mandat, en ökning med tio. Norrbotten hade tio mandat fram till valet 1994 och nu blir det bara åtta.
Han säger att den svenska riksdagen är väl representerad i antal ledamöter om man ser efter folkmängden.
– Vi har ju en norrbottensbänk, men det har inte så stor betydelse. För man röstar framförallt som partigruppen röstar, säger Simon Matti.
Krister Hammarberg, riksdagsledamot för Moderaterna, konstaterar också att vi har det här systemet i Sverige och att varje människas röst är lika mycket värd i hela landet.
– För Norrbottens del får vi försöka ta tillvara på den positiva trend vi har och se till att tillbaka det nionde mandatet, säger Krister Hammarbergh.