Norrbotten svårt drabbat av harpest

En epidemi råder i Norrbotten. Något som hittills 150 anmälda fall vittnar om.
- Harpest är otroligt smittsamt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Luleå2012-09-14 06:00

När myggsäsongen pågår, se till att vara skyddad. När en död hare skymtar, vänd om. Så lyder Anders Nystedts råd. Från den 1 augusti i år har nämligen anmälningar om harpest rasat in.

- På 1960-talet utbröt stora epidemier harpest, sedan har det gått lång tid mellan fallen. Vi tyckte att vi hade en topp 2008 när vi noterade 50 fall, säger han.

Nu är den siffran ersatt med en betydligt högre. I Norrbotten har hittills 150 fall anmälts till Smittskyddsinstitutet.

- Det är en ordentlig epidemi. Kom ihåg att det bara är anmälda fall, det finns garanterat ett mörkertal, menar Anders Nystedt.

Ny upptäckt
Årets symptom hör dock till dem mer ovanliga. Drabbade har insjuknat i lunginflammation.

- Det innebär att man också kan andas in bakterier, det krävs alltså inte att en person ska ha blivit biten, säger Anders Nystedt.

Han berättar att sjukdomen tidigare har yttrat sig som ett samband mellan sår och körtlar. En mygga biter en smittad hare, flyger sedan vidare och biter en människa varpå en infektion sedan sprider sig till lymfkörtlarna.

- Det kan bli enorma bölder. Harpest är inte en dödlig sjukdom men en smittad person kan bli ordentlig sjuk under en längre tid, även inlagd på sjukhus. Den som insjuknat kan också bli seg i kroppen en tid efteråt, säger
Anders Nystedt.

I och med årets symptom och det faktum att det råder stor dödlighet bland skogsharar uppmanar Anders Nystedt:

- Ser du en död hare, gå inte fram och peta i den. Harpest är otroligt smittsamt. Gå åt ett annat håll. Många jägare har hört av sig om att döda skogsharar påträffas lite överallt.

I länet var det Boden som drabbades först.

- Sedan rapporterades det om flera fall från Piteå. Det har också varit i Kalix och Luleås sörbyar. Flest fall har anmälts i sydöstra delarna men hela länet är drabbat, säger Anders Nystedt.

Harpest

Förebyggande:

Skydd mot myggbett med täckande kläder och myggmedel. Var försiktig i kontakten med gnagare. När man tar hand om döda gnagare bör man använda skyddsklädsel och handskar.

Behandling:

Sjukdomen behandlas med antibiotika. Utan behandling tar det flera veckor innan man blir frisk.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om