Det nationella målet för utskrivning av antibiotika är 250 utskrivningar per 1 000 invånare. Under 2018 skrev Region Norrbotten ut 281 antibiotikakurer per 1 000 invånare.
– Vi har legat runt 280 ett par år nu, det är svårt att säga varför vi inte lyckas komma ner till målet, säger Anders Nystedt.
250-målet är ett nationellt mål som finns för att minska risken för spridningen av antibiotikaresistenta bakterier.
När antibiotika skrivs ut till patienter som egentligen inte behöver det, kan de nyttiga bakterier som patienten bär på slås ut och kan ge plats åt resistenta bakterier att föröka sig. En del infektioner blir då svårare eller helt omöjliga att bota.
– Om den missbrukas kommer vi att gå tillbaka till tiden då människor dog av lunginflammation och rödsot.
Norrbotten ligger precis under rikssnittet när det gäller utskrivning av antibiotika, men det kan och ska bli bättre, säger Anders Nystedt.
– Antibiotikan är som en skör porslinsvas. Den ska bara användas när den behövs annars riskerar den att gå i kras. Det behövs mer kunskap för att nå målet, säger Anders Nystedt.
Kunskapen har börjat nå ut till medborgarna, Anders Nystedt märker en förändrar attityd till medicinen.
– Förr var det fler patienter som bad om antibiotika för sjukdomstillstånd som inte krävde medicinen. Men nu finns det större kunskap om farorna med antibiotika.
Finns det ingen risk att det skrivs ut för lite antibiotika när regionen jagar lägre siffror?– Nej, de som behöver antibiotika får det. Grannlänet Västerbotten har klarat målet. Där har det inte blivit några komplikationer som är kopplade till minskat användande av antibiotika.
Både Region Västerbotten och Region Jämtland Härjedalen har klarat 250-målet. Nu tycker Anders Nystedt att Region Norrbotten bör titta på vad de andra Norrlandsregionerna gör rätt och lära av dem.
– Västerbotten är ett föredöme, de har striktare kontroller och lite mer is i magen, säger Anders Nystedt.
Samtidigt finns en antibiotikahandel som sjukvården inte kan kontrollera. På internet finns det e-handelsbutiker som säljer olika typer av antibiotika utan att kräva recept.
– Det är ingenting att rekommendera. Patienten vet inte vilken typ av antibiotika och om den ens är i behov av det. Det är bättre att man söker sig till en läkare som kan göra en bedömning.