Norrbottningarna väntar längst i landet på sjukvård

Bara 30 procent av norrbottningarna fick operation eller annan åtgärd inom ramen för vårdgarantin nu i juli. Det innebär att Region Norrbotten är sämst i landet när det gäller väntetider i vården.

Per Berglund, chef för divison funktion, uppger att det är bristen på sjuksköterskor som är det största problemet när det gäller personalförsörjningen.

Per Berglund, chef för divison funktion, uppger att det är bristen på sjuksköterskor som är det största problemet när det gäller personalförsörjningen.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-09-01 17:15

Det är Sveriges kommuner och regioner, SKR, som sammanställer statistik över väntetider inom vården inom landets 21 regioner. Tidigare i sommar meddelade Region Norrbotten att man låg i topp när det gällde vårdkontakter. Även när det gäller medicinsk bedömning ligger länet bra till, hela 94 procent hade fått bedömning inom vårdgarantin i juli. Men regionen klarade bara vårdgarantin för 40 procent av förstagångsbesöken till specialiserad vård i juli. 

– Det är ingen ny information, det har sett ut så här under pandemin. Vi har tvingats stänga ned otroligt många av de planerade kirurgiska behandlingarna och det har varit så ända tills nu i sommar, säger Per Berglund. 

Han är chef för division funktion, med ansvar för laboratorieverksamheten, röntgen samt operationsverksamheten och intensivvården vid Gällivare och Sunderby sjukhus. 

– Förra hösten hade vi en bra produktion efter den första vågen, men sedan kom ju vågen i slutet av oktober, början av november. Nu i sommar har vi haft en vanlig "sommarsituation", där många är lediga.

Regionen låg alltså i juli sämst till i landet både när det gäller väntetiden för ett första besök till specialiserad vård och för operationer eller andra medicinska åtgärder. I grannlänet Västerbotten genomfördes 70 procent av förstagångsbesöken till specialiserad vård inom vårdgarantin och när det gäller operationer/åtgärder var siffran 50 procent. 

– I Västerbotten har de ett mycket större sjukvårdssystem, eftersom de har ett universitetssjukhus med fler anställda. Sedan har Västerbotten haft mindre smittspridning och mindre belastning på sjukvården under delar av pandemin. 

I Västernorrland genomfördes 50 procent av operationerna/andra åtgärder inom vårdgarantin, respektive 48 procent av besöken till specialiserad vård.  I Region Jämtland/Härjedalen var motsvarande siffror 63 procent, respektive 39 procent. Genomsnittet för hela riket var den aktuella månaden 68 procent för ett första besök till specialiserad vård och 49 procent för operation eller annan åtgärd. 

Bäst till i landet när det gäller ett första besök till specialiserad vård ligger Region Halland, där hela 87 procent av besöken genomfördes inom ramen för vårdgarantin. I topp när det gäller operationer/åtgärder inom vårdgarantin ligger Gotland med 81 procent. 

– Vi ligger i en del av Sverige där det inte är så lätt att bemanna. Vi har även varit tvungna att stänga ned en del av den specialiserade vården och flytta medarbetarna där till covidvården under ett års tid. Det är det vi ser effekterna av nu, operationsköerna har fördubblats, säger Per Berglund. 

Trots insatser från regionen, som inköp av utbildningsplatser till specialistvård, är det svårt att täcka behovet av personal, påpekar han.

– Vi har det traditionella dilemmat, det är svårt att attrahera unga människor att jobba inom sjukvården. Dessutom flyttar många av våra unga söderut. 

 Stora avstånd och det faktum att regionen måste bedriva sjukvård inom en fjärdedel av Sveriges yta kräver fem sjukhus som ska hållas med bemanning, något som också påverkar situationen.

–I mer kompakta län kan det räcka med att hålla igång ett sjukhus. 

Andra förklaringar är en arbetsmarknad inriktad mot tung industri. Gruvnäringen i Malmfälten är exempelvis en hård konkurrent till sjukvården när det gäller möjlighet att anställa personal, påpekar Per Berglund. 

Finns det alls en realistisk möjlighet att regionen kan komma tillrätta med vårdköerna?

– Politikerna medvetna om situationen och de har insett att vi måste få all hjälp utifrån som går att få. Det är därför som de satsar så mycket pengar på det. Men det finns inga garantier för att vi får den kapacitet vi önskar även om vi upphandlar, eftersom stora delar av Sverige är i samma situation som oss.

Personalförsörjningen är alltså det största problemet och särskilt tydligt blir detta när det gäller operationer, då det krävs att personal ur flera olika grupper finns på plats samtidigt. Det behövs inte mycket för att det ska bli störningar i produktionen, påpekar Per Berglund.

– Just nu har vi allra störst behov av operationssköterskor och narkossköterskor, där har vi den största flaskhalsen. Strax efter är det sjuksköterskor som arbetar på vanliga vårdavdelningar. Det är ett större problem än bristen på läkare.

Det här är vårdgarantin

Få kontakt med primärvården inom 0 dagar.

Få en medicinsk bedömning inom 3 dagar.

Få ett första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar.

Efter beslut få en operation/åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!