Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20–49 år. I dag finns botemedel att stoppa viruset som orsakar sjukdomen.
Våren 2021 beslutade Sveriges riksdag för att påskynda utrotningen av sjukdomen. Det ska ske genom att alla kvinnor födda 1994–99 erbjuds kostnadsfri vaccination mot sju HPV-typer.
Anledningen att målgruppen erbjuds gratis vaccin beror på att de tillhör riskgruppen att smittas av humant papillomvirus, HPV, som sprids via sexuella kontakter.
I dag beräknas 35 procent av målgruppens kvinnor i riket vara vaccinerade, men Cancerfonden visar på stora skillnader bland landets 21 regioner.
Cancerfonden varnar för att vaccinationstakten är långsam och ojämn. De pekar på att endast tre regioner (Blekinge, Halland och Kalmar) ser ut att klara målsättningen inför utgången av 2024.
– Sverige har chansen som första land i världen att utrota en hel cancerform. Det vore förödande om vi missar möjligheten och hundratals kvinnor drabbas av livmodercancer helt i onödan, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström vid Cancerfonden.
I region Norrbotten ligger andelen vaccinerade på 39,3 procent, vilken placerar länet på en elfte plats i riket. I Kalmar är motsvarande siffra 54 procent.
Trots att vaccinationerna startade i februari 2023 återstår det i Luleå att vaccinera 1 580 kvinnor. 1 160 har fått sin spruta.
Viviann Mattsson är specialistläkare i gynekologi vid Sunderby sjukhus. Hon är medicinsk ansvarig för projektet och bekymrad över att vaccinationskampanjen tappat fart.
– Just nu går det inte att få sitt vaccin eftersom våra vaccinationsmottagningar är stängda, men vi planerar att dra igång en kampanj i september.
Kan Norrbotten nå målet 70 procent vaccinerade innan årsskiftet?
– Vårt mål är faktiskt högre, 80 procent. Vi har också inkluderat alla kvinnor födda 2000–01. Vid årsskiftet låg vi bra till och hade stora planer på en kampanj i februari som aldrig blev av. Det har varit en massa krokben under våren. Vi har brist på personal, man har lagt om datorsystem. I höst ska Cancerfonden hjälpa oss med en kampanj som förhoppningsvis når ut till de återstående 7 250 norrbottniska kvinnorna, svarar Viviann Mattsson.
I Sverige får 550 kvinnor varje år diagnosen livmoderhalscancer, 150 dör i sjukdomen.