Norrbotten först ut

Bra och tydligt. Det är några av omdömena som hördes om gymnasieutredningen då regeringens utredare Anita Ferm fanns på plats i Luleå för att presentera materialet. - Det mottas bra, vi har ju inte drömt ihop förslagen utan samarbetat mycket med branscher och högskolan.

GER BRA BETYG. "Spontant tycker jag gymnasieutredningen verkar bra med många bra förslag som skapar ökad tydlighet och bättre struktur", säger Mikael Sevä rektor på Björknässkolans gymnasium i Boden. Bredvid syns kollegan Anders Vall.

GER BRA BETYG. "Spontant tycker jag gymnasieutredningen verkar bra med många bra förslag som skapar ökad tydlighet och bättre struktur", säger Mikael Sevä rektor på Björknässkolans gymnasium i Boden. Bredvid syns kollegan Anders Vall.

Foto: Ida Axelsson

LULEÅ2008-04-02 06:00
I går tisdag redogjorde regeringens utredare Anita Ferm för gymnasieutredningen i samband med Kommunförbundets konferens. Därmed blev Norrbotten först ut i landet med att ta del av förslaget.På plats fanns cirka 160 deltagare som representerade olika delar av länets gymnasieverksamhet. Två av dem, båda rektorer på Björknässkolans gymnasium i Boden, var Mikael Sevä och Anders Vall.- Spontant så tycker jag det verkar bra med många bra förslag som skapar en ökad tydlighet med bättre struktur och tydligare studievägar, säger Mikael Sevä och tillägger att han personligen tycker det är bra att de lokala kurserna avskaffas då tendensen varit att det blivit ett för stort smörgåsbord av kurser med för mycket yta och för lite djup.Återtar makten
Kollegan Anders Valls spontana kommentar om gymnasieutredningen är att det för staten är ett sätt att återta makten. Han är även rektor för bland annat individuella programmet som föreslås slopas, i stället ska bland annat ett tionde år i grundskolan erbjudas.- De inser att det inte går att skyffla undan de här eleverna, insatserna ska finnas kvar. Frågan är om det ska ske på gymnasienivå eller grundskolenivå, säger han.Anita Ferm säger att hittills har gymnasieutredningen fått ett bra bemötande. - Under utredningens senaste sex månader har vi haft två möten per dag, det har varit en väldig uppslutning. Visst finns det en och annan som tyckt annorlunda men det är inte frågan om några väldigt negativa reaktioner.De negativa reaktioner som varit säger hon är missförstånd orsakade av media som inte förstått. Hon påpekar att i ett betänkande på 700 sidor går det inte att enbart plocka ut en halv sida.- Det är inget bra sätt att läsa en bok på.Ambitionen med gymnasieutredningen är att eleverna ska få en bättre situation i skolan med tydlighet i vad programmen handlar om och vad de ska välja.- Sådant är för många i dag väldigt diffust, säger hon.Inga rekommendationer
Att gymnasieutredningen är ett sätt för staten att återta makten över gymnasieskolan säger hon stämmer bra. Lagar och förordningar ska följas, det är ju inte frågan om några rekommendationer.- Det är en skärpning, skolmän har tagit sig för mycket frihet. Ett exempel är att det skapats för mycket lokala kurser och inriktningar.Ett tionde år på grundskolan för dem som inte klarar behörighetskraven ser Anita Ferm väldiga fördelar med. Hon uppger att i Danmark går nästan 60 procent av grundskoleeleverna ett tionde år frivilligt. Dock finns det elever som inte klarar av grundskolan oavsett fler år, för dem ska individuell hjälp finnas på gymnasiet, då under namnet individuellt alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!