– Det här är en viktig funktion när det gäller att säkerställa planering och goda dialoger, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).
I princip råder det stopp för etablering av elintensiv industri vid Norrbottenskusten och i Bodenområdet. Detta eftersom den fossilfria ståltillverkning som H2 Green Steel planerar i Boden är så omfattande. Reservationen på en effekt av uppskattningsvis 1400 MW gör att stamnätet redan är överbokat, enligt Svenska kraftnät.
Förra hösten slog Region Norrbotten i en rapport larm om de enorma elbehov som framtida satsningar i norra Sverige har. Budskapet var klart: överskottet i norr kan inte lösa elbristen i södra Sverige.
– Det blev ramaskri på flera håll söderut av den bild som vi visade. Nu ser vi att den region i Sverige som kanske kommer ha störst brist på el i framtiden är Norrbotten, säger Lindfors.
Den rapporten har man nu tagit fram en uppföljare till, "Elnätanalys 2.".
– Jag hoppas den kan presenteras efter midsommar. Där tittar vi bland annat på hur elsituationen ser ut i respektive kommun i Norrbotten. Vi har haft möten med kommunerna, Vattenfall och Svenska kraftnät. Till exempel belyser vi hur kommunerna påverkar varandra. Om en kommun tar ut större effekt så påverkar det grannen, säger Lindfors.
Där kommer regionens överordnade funktion in i bilden.
– Så jobbar man redan i Stockholm och Skåne. Som region med det regionala utvecklingsansvaret bör vi få en tydligare överordnad roll i samhällsplaneringen.
Lindfors bekräftar att man fått signaler från Vattenfall om att nätet börjar vara övertecknat i kustområdet och Boden.
– Samtidigt pågår det diskussioner om nya etableringar med högt effektbehov. I ett av de enskilda fallen har vi fått "go" av Vattenfall.
Planen är att vindkraften ska lösa merparten av den kommande elbristen i norra Sverige. Men behovet är som sagt gigantiskt. Enbart det effektanspråk i framtida etableringar som är offentliggjort i dag motsvarar tio vindkraftparker av Markbygdens storlek, enligt Lindfors.
Att komma fram snabbt och effektivt i samrådsprocesserna med andra riksintressen som ska vägas mot energiproduktion, exempelvis besöksnäring, rennäring och försvar, är omöjligt i dag.
– Vår önskan är att bedömningen av riksintressen ska in tidigare i processen så att aktörer kan få ett snabbt svar, säger Nils-Olov Lindfors.