Han är också ny chef för SSAB Luleå och SSAB Borlänges. Såväl SSAB enskilt som Näringslivets transportråd och Transportgruppen, kort sagt Sveriges samlade godsfrakter, har yttrat sig om regeringens transportplan för 2014-2025, med järnvägar och vägar.
Näringslivet prioriterar underhåll av befintlig infrastruktur mycket högt.
På järnväg prioriteras följande:
Dubbelspår Hallsberg-Mjölby.
Investeringar i ökad kapacitet på Bergslagsbanan/Väster om Vänern.
Dubbelspår på Hamnbanan och ny Marieholmsbro till Göteborgs hamn.
Vidare tillstyrks ytterligare järnvägsprojekt.
Flaskhalsar
Om Norrbotniabanan sägs att den bör utredas vidare.
– Den är viktig men det är så mycket i infrastrukturen som är eftersatt. Norrbotniabanan är en del av Botniska korridoren och är viktig inte bara för Norrland utan hela Sverige eftersom en stor del av Sveriges välstånd kommer från exportindustrin i norr, säger Per Bondemark, som pekar på flaskhalsar som näringslivet lever med.
Dessutom kostar störningar och urspårningar mycket pengar. Det måste finnas omledningsmöjligheter och underhållet måste bli bättre.
Näringslivet underkänner beräkningsmodellerna för när investeringar är lönsamma. Mycket av kostnaderna för företagen tas inte med.
– Det fattas ju beslut om mycket stora investeringar och risken är att det blir fel beslut, säger Per Bondemark.
När?
Norrbottens kommuner och landstinget har via kommunikationspolitiska rådet, KPR, fastnat för en annan prioritering. Norrbotniabanan, som saknas i transportplanen, är viktigast och en förhandlingsman för tillsättas för att titta på kompletterande finansiering.
– Ska vi vänta till 2035, undrar Karl Petersen, Kommunförbundet Norrbotten.
Enligt transportplanen har Norrbotniabanan låg samhällsekonomisk lönsamhet. Stambanan, Inlandsbanan och sjöfarten garanterar ett robust transportsystem.
– Helt orealistiskt, anser Norrbottenskommunerna och landstinget.