I dag kom beskedet från regeringen. Det omstridda förslaget om en svensk flygskatt läggs fram före sommaren, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Bolund kallar det för en "grön skatteväxling" och räknar med att förslaget går igenom i riksdagen, trots motstånd från oppositionen, eftersom det ska ingå i höstbudgeten.
För Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S), ordförande för Svenskt flyg, kommer beskedet som en kalldusch.
– Jag förstår att det är en viktigt för Miljöpartiet men med tanke på all massiv kritik från remissinstanserna, hade jag en förhoppning om att regeringen skulle tänka om.
Han anser att flygskattens positiva miljöpåverkan saknar bäring.
– Argumenten gällande klimateffekterna har fallit. Varken utredningen eller remissinstanserna ser entydiga svar. Systemet med utsläppsrätter är komplext och även om utsläppen försvinner i Sverige, dyker de upp någon annanstans.
– Och när klimatargumenten inte längre håller, då hittar man på den gröna skatteväxlingen i stället.
Skatteväxlingen kommer att missgynna Norrbottens företag, enligt Niklas Nordström.
– Det är mest provocerande. Vi i norr kan inte välja andra färdmedel än flyget, samtidigt som vi ska betala för skattesänkningar i storstäderna där de flesta företagen ligger. Det vi får tillbaka är ingenting, jämfört med vad vi tvingas betala.
80 kronor i skatt per flygresa inom Sverige – är det så mycket?– Mycket pengar för företag med personal som reser, likaså för besöksnäringen, som måste få hit turister. När researrangörer i Storbritannien eller Asien gör sina kalkyler och ser att det är billigare att resa till Finland eller Norge, görs valet därefter.
En eftergift åt Miljöpartiet från Socialdemokraternas sida?– Jag tolkar detta som villkorat från Miljöpartiets sida. Jag är mycket besviken på att mitt eget parti inte lyssnar på motargumenten.
Trots det kommer Niklas Nordström driva frågan vidare, bland annat vid S-kongressen i april.
– Jag har absolut inte gett upp. Norra Sverige väger tungt för partiet, eftersom vi har starka valkretsar här, säger Nordström.
Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten, gladdes desto mer åt regeringens besked.
– Jättebra. Regeringen måste jobba med hållbar utveckling mot ett fossilfritt välfärdsland.
Hon hänvisar också till klimatavtalet i Paris 2016, där världens länder enades om att minska på klimatutsläppen.
– Det räcker inte med ord, vi måste göra verkstad också. Och en del är att beskatta fossila bränslen.
Kritiker menar att flygskatten inte har tillräcklig miljöeffekt?– Den har inte stor effekt i sig, men det är en början på att vrida utvecklingen från flyg och lastbilar till järnvägen. Och alla andra trafikslag betalar för koldioxidutsläppen, medan flyget har varit undantagen. Därför är detta en rättvisefråga.
Hon vill också framhålla den "gröna skatteväxlingen".
– Nu sänker regeringen exempelvis skatten på naturguider, säger Annika Eriksson.
Är du inte rädd att turistnäringen drabbas?– Tvärtom. Fler och fler ser att vi är på väg mot stora negativa klimatförändringar som hotar till exempel ishotellet i Jukkasjärvi, vår miljö med kalfjäll och ren natur. Precis såna attraktioner som turistnäringen lever på, säger Annika Eriksson, Miljöpartiet.