2014 utsågs Niklas Nordström (S) till kommunalråd i Luleå och redan året före tog den tidigare SSU-toppen över ordförandeklubban i branschorganisationen Svenskt flyg. Till och från har debatten om Nordströms dubbla roller blossat upp – senast i förra veckan när Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström ifrågasatte honom i ett inlägg på Twitter.
Lidström anser att Nordström sitter på dubbla stolar och att det rimmar illa med kommunalrådsrollen att ta emot ett årligt arvode på 160 000 kronor från en intresseorganisation som Svenskt flyg.
"Man får leta länge innan man hittar en politiker med större arrogans för demokratin än Nordström", skriver Lidström bland annat.
MP-politikern har fått uppbackning av bland andra Eric Rosén, som är chefredaktör för den vänsterorienterade opinionssajten Politism.
Själv kallar Niklas Nordström kritiken "trams".
– Det är en politisk motståndare som angriper mig som person när sakargumenten inte håller. Det är väl känt från den politiska världen och det här är ett klassiskt exempel på det, säger han.
Som Nordström tidigare har sagt tycker han att det är viktigt att ta chansen att driva Luleås och Norrbottens frågor i olika nationella forum. Han anser att Svenskt flyg är en sådan arena.
– Får jag möjlighet att driva frågor som är viktiga för norra Sverige kommer jag ta den möjligheten. Jag har gjort det genom uppdraget i Svenskt flyg, säger Niklas Nordström och fortsätter:
– Men som politiker hamnar man alltid i avvägningar. Man har roller i regionala samarbetsorgan och det kommer alltid uppstå situationer där intressen ska förenas. Men alla politiker lever med det, så det här är en konstlad diskussion.
Han betonar också att hans engagemang i Svenskt flyg var känt när partiet utsåg honom till kommunalråd – och att väljarna visste om det i valet 2014.
– Allt har varit transparent och öppet.
I vår kartläggning har regionråden i Norrbotten, landstingsråden i Västerbotten och alla kommunalråd i båda länen fått frågan om vilka sidouppdrag de har. 32 av 45 – bland annat alla landstingsråd och alla kommunalråd i de större kommunerna – svarade.
Alla kommunalråd har ett antal sidouppdrag, främst i kommunala organisationer, men även i exempelvis Sveriges kommuner och landsting, Norrbottens kommuner och andra regionala organ.
Niklas Nordströms kommunalrådskollega i Luleå, Yvonne Stålnacke (S), sitter i styrelsen för svensk kollektivtrafiks branschorganisation. Stålnacke är också, liksom flera politiker i andra kommuner, engagerad i Norrbotniabanan AB.
Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) är ordförande i Norrbotniabanan AB och i Umeås och Vasas gemensamma rederi. Mattias Karlsson (M), oppositionsråd i landstinget och gruppledare för Moderaterna i Luleå, är ordförande för Frimurarna i Luleå och Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) har uppdrag i bland annat Swedish Lapland.
Men bortsett från Niklas Nordström är det ingen toppolitiker i den norra landsändan som företräder en intresseorganisation som Svenskt flyg. Något Nordström förklarar med att han helt enkelt är mer attraktiv på marknaden.
– Jag har en annan bakgrund. Jag har varit SSU:s ordförande nationellt och har redan där med mig nätverk och kontakter som alla inte har på samma sätt. Om jag kan dra ett lass för norra Sveriges utveckling med de kontakterna och erfarenheterna är det självklart för mig att göra det.
Kravet på objektivitet i den offentliga förvaltningen är tydligt i lagstiftningen.
Niklas Nordström ser också att det finns en gräns för vilka uppdrag som går att kombinera med kommunalrådsposten. Han säger att han inte skulle kunna företräda ett företag i bygg- och fastighetsbranschen eftersom han hanterar den typen av frågor i sin politiska roll.
– Men du kan aldrig reglera sådana här saker. Det handlar om att vi som har de här uppdragen måste ha gott omdöme. Sedan får våra partier och väljarna avgöra om de tycker att vi gör ett bra jobb.