Några särskilda regler gällande nollning finns inte inom skolan i Luleå kommun, men enligt gymnasiechefen Eva Lindbäck får det inte förekomma.
– Det är inte tillåtet med aktiviteter där man kränker andra elever, säger hon.
Bland eleverna som går samhällsprogrammets internationella inriktning arrangeras det sedan en tid tillbaka vid höstterminens början en så kallad "poängjakt". Även fast det inte är frågan om någon regelrätt nollning så går det hela ut på att yngre elever utför uppdrag som beslutats av äldre elever. Det kan handla om allt ifrån att ge komplimanger till skolpersonal, agera skyltdocka i en affär eller att be okända om en kondom och upplysa om att det är bråttom, till exempel.
Utan krav
Uppdragen poängsätts sedan utifrån pinsamhet, tidsåtgång och svårighetsgrad. Några krav på att det måste utföras finns inte, syftet enligt eleverna är att de ska lära känna varandra bättre inför framtida projektarbeten och resor.
Eva Lindbäck fick kännedom om årets poängjakt efter att den genomförts.
– Det var i förra veckan som det kom till min kännedom. Programmets rektor fick uppdraget att ta tag i situationen och göra en ordentlig genomgång om vad som skett. Poängjakten är en aktivitet som är ganska tramsig och inget vi ska syssla med. Det stödjer inte vårt uppdrag, säger hon.
Krav på medverkan
Aktivteter med syftet att eleverna ska lära känna varandra är dock tillåtet, men det är ett krav att personal från skolan medverkar.
– Det får inte gå ut på att någon elev utsätts för någonting, det får aldrig förekomma.
För någon dag sedan gick Eva Lundbäck även ut med en förfrågan till gymnasiebyns rektorer ifall de skett någonting på skolan som de reagerat på eller tvingats ingripa i. Händelserna på riksinternatet Lundsberg var en bidragande orsak.
– Det har ju varit fokus på frågan, samtidigt ville jag stämma av situationen. Jag är ny på min tjänst sedan första mars och sitter inte i samma byggnad som rektorerna, säger hon.