Antagningen till fyrkantens gymnasieskolor är i full gång. Den preliminära antagningen är färdig och trender har börjat visa sig på hur fyrkantens, det vill säga Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn, nior resonerat i sitt gymnasieval.
Tove Waara Axelsson som är utvecklare och samordnare på Fyrkantens antagning har analyserat hur årets antagning skiljer sig från tidigare år.
– Vi ser att de högskoleförberedande programmen är mer i ropet just nu. Det går lite tyngre för yrkesprogrammen så som bygg, el och alla de andra, säger hon.
Hon berättar även att allra tyngst går det för de estetiska programmen där söktrycket överlag minskar. Tre av de tio som finns i området kommer dessutom inte att starta upp någon klass i år om det inte blir fler sökande till den slutliga antagningen vecka 27.
Det gäller inriktningarna Estetik och media samt Teater i Luleå, och Bild i Piteå. Övriga kommer att starta upp i år.
– Vad vi förstår så är det en rikstäckande nedgång, något som är lite konstigt eftersom estetprogrammen faktiskt är högskoleförberedande. Eleverna kanske inte uppfattat det men det tror jag inte heller stämmer, studie och yrkesvägledarna gör jättebra jobb, säger hon.
Är det ett hot mot estetprogrammens framtid?
– Jag vågar inte säga att det är ett hot att det läggs ner. Vi tittar på ett fyrkantsperspektiv om möjligheten att samverka så de finns kvar, då tittar vi på vilka orter som är lämpliga för vilka program. Linjerna kommer finnas kvar men kanske i ett fyrkantsperspektiv istället för flera av varje. Men i slutändan är det en politisk fråga, säger Tove Waara Axelsson.
– Man gör ju trots allt nollintag. Händer det igen nästa år så måste man titta på vad som händer på de här programmen.
Hur påverkas de anställda av det minskade söktrycket?
– I Luleå minskar man organisationen för det är färre sökande, men det är ökat tryck i Piteå och där har man ökat platserna. Man försöker anpassa verksamheten och antalet platser efter söktrenderna, säger hon.
I övrigt berättar Tove Waara Axelsson om att frisörprogrammet är lika populärt som alltid. Att trycket på restaurang- och livsmedelsprogrammet har gått neråt på samtliga orter.
Hon önskar även se ännu fler sökande till vård- och omsorgsprogrammen.
– Det är ett sånt program som ger jobb direkt efter utbildningen och branschen behöver mycket personal, säger Tove Waara Axelsson.