Nollbud i butikerna
Ett avtal utan några centrala lönepåslag. Det kräver Svensk Handel. - Helt värdelöst, kommenterar Tina Sundström, klubbordförande för Handels.
ORO FÖR OB. Bland medlemmarna finns en oro för att ob-ersättningen ska försämras, berättar Anders Sundvall. Han jobbar på byggavdelningen på Coop Forum.
Foto: Petra Isaksson
Hon är ordförande för Handelsanställdas klubb på Coop Forum på Storheden. Klubben har cirka 100 medlemmar, många av de anställda har jobbat länge inom Konsum Norrbotten så därför är löneläget relativt högt säger hon. Tina Sundström tror inte att arbetsgivarna lokalt är beredda till lönehöjningar, såvida det inte är fastslaget i avtalet. - De flesta arbetsgivare håller sig till avtalet. I Luleå finns det två-tre butiker som ger mer än vad avtalet säger, uppger Tina Sundström."Inte bra"
De butiksanställda som vill uttala sig för Kuriren gillar inte ett avtal utan fastslagen lönehöjning. - Det låter inte bra. Jag ser gärna en höjning, med tanke på inflationen och övriga kostnader, säger Joakim Björnfot.- Det låter inte bra. Lönehöjning måste man ha, i alla fall två-tre procent, kommenterar Erik Nordberg som arbetat 40 år inom Konsum Norrbotten. Ob-ersättningen viktig
Erik Nordberg påpekar att handelsanställda tillhör en låglönegrupp. - Skulle vi inte ha ob-ersättningen skulle vi inte kunna leva, grundlönen är inte mycket att skryta med, säger han. - Många på golvet är oroliga för att ob-ersättningen ska sänkas. Det är arbetsgivaren som vill ha bort det, kommenterar Anders Sundvall som är fackligt aktiv.Handelsanställdas förbund kräver löneökningar, rätt till heltid och tillsvidareanställning samt att andelen inhyrd personal på varje arbetsplats ska begränsas. De nuvarande avtalen löper ut den 31 mars. Avtalen omfattar 150.000 anställda i butiker och 25.000 anställda på lager inom detalj- och partihandeln.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!