Noll kronor i skatt – så är Luleboaffären upplagd

Noll kronor i skatt – upplägget av affären gör att Lulebo slipper skatta för vinsten. Även Rikshem sparar pengar och enligt mäklare är metoden vanlig i dag.

Hemligt. Kuriren kan i dag visa de sekretessbelagda delarna av avtalet och hur affären är upplagd.

Hemligt. Kuriren kan i dag visa de sekretessbelagda delarna av avtalet och hur affären är upplagd.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-07-07 22:00

Kuriren har nu läst hela avtalet mellan Lulebo och Catella, det finansbolag som för 750 000 kronor ska ro affären i hamn. Avtalet lämnades tidigare ut på begäran av Kuriren som en offentlig handling men

var då till största delen hemligstämplat.

Nu har dock Kuriren tagit del av avtalet i sin helhet. Och där framgår tydligt hur affären är upplagd:

Lulebo bildar ett nytt aktiebolag, ett dotterbolag dit man flyttar de hus som ska säljas.

Värdet på fastigheterna bestäms av två oberoende värderingar.

Det nya aktiebolaget får ett bestämt värde.

Rikshem köper dotterbolaget.

Fastighetsmäklaren Lars-Åke Källhammar förklarar vad som sker.

– Man paketerar affären. Man skapar ett dotterbolag som sedan säljs av modern. Det blir då en aktieförsäljning, det säljs bara aktier och inga fastigheter, säger han.

Och vitsen med det?

– Säljaren slipper reavinsten, det blir noll kronor i skatt. Det är så man gör i den världen, i dag säljs nästan inga fastigheter, det säljs bara aktier, säger Källhammar.

Affären är alltså upplagd så att Lulebo inte betalar skatt för den vinst man gör vid försäljningen. Det är stora pengar.

– Ja, en del fastigheter har säkert låga ingångsvärden så det kan röra sig om stora vinstmarginaler. Om vi antar att det handlar om 100 miljoner kronor och så slipper man 30 procent skatt på det, det blir pengar, säger Källhammar.

Lulebo får dock förmodligen stå för lagfarterna men de beloppen är små i sammanhanget, lite drygt fyra procent av priset. Även Rikshem vinner på upplägget, som kallas intern försäljning, i och med att de slipper betala lagfarterna.

– Metoden är ingen hemlighet och laglig sedan 2006, tror jag. Då ändrade regeringen lagen och den måste ha förstått vad som skulle hända, säger Lars-Åke Källhammar.

Avtalet är från 3 juni och ger även Catella rätt att fakturera mervärdesskatten "för det fall Skatteverket ändrar praxis" eller om Lulebo får för sig att sälja fastigheter i stället för ett dotterbolag. I avtalet sägs att om affären kräver att det anlitas extern hjälp så ska Lulebo stå för kostnaderna.

Avtalet reglerar även tidsplanen och avtalet ska skrivas under i juli medan betalning och tillträde till fastigheterna ska ske i augusti. Då ska parterna även informera omvärlden om affären.

Catella har även ett avtal med Luleå kommun från 15 juni värt 150 000 kronor. Det handlar om försäljning av några av kommunens fastigheter med samma upplägg – det som säljs är aktier för att undvika vinstskatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om