Hon arbetar vid Arbetsförmedlingen i Luleå och är ombud i fackförbundet ST. De som jobbar vid arbetsförmedlingarna är inte kända för upprop med namnlistor. Nu, med start vid ett fackmöte i Piteå, cirkulerar en namninsamling i landet som anställda vid förmedlingarna uppmanas skriva på.
Kan inte klyva sig
- Vi vill öppna ögonen på generaldirektören och ledningen, som måste föra ut budskapet till politiska ledningen. Förmedlarna gör allt de kan, de kan inte klyva sig, säger Ulla Norman. Resurserna måste finnas till arbetssökande och förmedlare måste ha rimlig börda, lyder budskapet.
Anställningsstop råder. Anslagen krymps. I Luleå har jobb försvunnit och fler blir det. Totalt åtta personer. Öppettiderna i Luleå ökar. Samtidigt ska inte minst långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända i Sverige ägnas omfattande insatser.
300 arbetssökande var
- Färre anställda gör att varje handläggare har hand om större antal arbetssökande. Numera 200-300 arbetssökande per handläggare. Jag låg på drygt 200, nu 260 och snart omkring 300. Om vi ska ha ansvar för så många räcker inte tiden till för det vi behöver göra för de som står längst från arbetsmarknaden. Och de arbetssökande får träffa olika varje gång, säger hon.
Per Heikki har gått arbetslös ett par år, berättar han. Han behöver förnya svetslicensen och komma in i jobb men är missnöjd med vägledningen från förmedlingarna redan som den är.
- Värdelöst. De engagerar sig inte.
Anpassningen vid Arbetsförmedlingarna i landet sker i år och de lägre anslagen kommer 2012, enligt Göran Nilsson, marknadschef i Övre Norrland.
- Ja, det blir mindre med pengar men samtidigt minskar ju arbetslösheten.
Lindrigare i storstäderna
Storstäderna kommer lindrigare undan, en följd av att de kommit närmare Norrlandslän i arbetslöshet, enligt Göran Nilsson. Ökade öppettider gäller Luleå, Skellefteå och Umeå fast det kompenseras, påpekar han.
Han håller med om att arbetsbelastningen kan vara hög.
- Det är viktigt se till att vi arbetar på optimalt sätt, resonerar han.