Varje år samlas Luleåbor för att fira in det nya året till kommunens fyrverkerier – men inte i år. Eric Lundvall, som äger Nlite, förstår kommunens beslut att ställa in, men tycker det är tråkigt att företagets alternativ inte har diskuterats.
– Jag kan förstå utifrån omständigheterna till att kommunen har fattat det beslutet, men Nlite har så mycket mer än bara raketer som låter högt. Det är en stor del av effekterna som inte låter, men ger ljus och blinkar i olika färger och mönster. Vi har möjlighet att leverera laser, säger han och fortsätter:
– Vi jobbar mycket med evenemang och andra former av tillställningar där pyroteknik och specialeffekter ingår som inte är traditionella fyrverkerier. 90 procent av företagets verksamhet består av annat. Att det ska smälla uppe i luften är väldigt ovanligt i dag.
Effekter skapas bland annat på filminspelningar. Nlite har också arbetat en del med exempelvis Luleå hockey. Men fyrverkerierna på nyårsafton har varit ett unikt uppdrag, menar han.
– Nyårsafton är speciellt, med 5 000-6 000 personer som väntar på att räkna ner till tolvslaget. Klockan tolv ska det hända. Det är en tidskritisk leverans.
Förberedelserna inför årets fyrverkerier var färdiga redan innan jul. Det enda som återstod var att transportera ut allting till platsen i södra hamn, berättar han.
– I år kommer vi inte att behöva personalen som vi har bokat upp. De får ingen lön. Det är kännbart att förlora en stor kund som Luleå kommun. I och med coronapandemin och restriktionerna är det många som avvaktar med att ha större arrangemang och vi vet ju inte vad som händer kommande år.
Det är första gången under hans tid inom branschen som nyårsfyrverkerierna blir inställda.
– Jag har inte firat nyår med familjen sedan jag startade företaget 2013. Jag brukar alltid jobba.
Men det blir ingen lugn kväll det här året heller. Företaget har trots allt fått ett antal förfrågningar inför tolvslaget och han hoppas på fler.
– Om jag får beställningar från företag eller kunder så levererar jag på det. Vi har fått kontakter från personer som vill köpa större privata arrangemang. Men tiden är knapp, säger han och understryker återigen att det finns olika typer av effekter som kan levereras som inte är traditionella fyrverkerier och högljudda.
Eric Lundvall flyttade från Helsingborg till Luleå 2006 för att studera ekonomi på Luleå tekniska universitet och blev kvar. Han startade företaget 2013 för att tekniken intresserade honom.
– Det är den tekniska biten, att jobba med de tekniska frågorna, att skapa effekterna i film eller evenemang, som är mest intressant för mig. Varje effekt är unik och de beter sig annorlunda varje gång. Det är väldigt levande, det vi jobbar med. Det är också en bransch som är väldigt speciell. Vi verkar utan att synas. Vårt resultat syns, men vi syns väldigt sällan, säger han och berättar att han såg ett behov av den typen av verksamhet i Norrbotten.
– När jag läste om branschen så insåg jag att det finns ett behov. Vi är de enda norr om Gävle som levererar de här produkterna.
Vad är den största utmaningen?
– Att kunna möta kunderna i det de vill åstadkomma är det svåra. Utmaningen för oss är att kunden ofta har en bild som är svår att förmedla och de produkter som vi säljer, effekterna, kan inte visas i förväg och är svåra att reproducera. Det gäller också den nuvarande situationen med Luleå kommun. Vi har inte lyckats kommunicera att vi kan göra tyst fyrverkeri på nyårsafton, säger Eric Lundvall och fortsätter:
– Jag hoppas att nyårsfyrverkerierna kan överleva och att våra barn och barnbarn får se ett fyrverkeri någon gång.