Nio studenter på 70 kvadrat

Det blir inte alltid som man tänkt. Mathilda Norell, 21, flyttade norrut för att plugga arkitektur och fick flytta in i ett konferensrum med nio andra studenter.

INGEN HÖRNA FÖR PLUGG. Matilda Norell har svårt att finna studiero på vandrarhemmet.

INGEN HÖRNA FÖR PLUGG. Matilda Norell har svårt att finna studiero på vandrarhemmet.

Foto: Per Lundström

Luleå2013-09-10 06:00

- Vi var faktiskt ett tag 14 stycken i samma rum, åtta tjejer och sex killar, men fyra har lyckats att hitta en annan lägenhet och flyttat härifrån, berättar Mathilda Norell.

I bostadsbristens Luleå tillhör 21-åringen från Kalmar en av förlorarna. När hon kom till Norrbottens residensstad för att starta sina civilingenjörs-studier hänvisades hon till ett vandrarhem.

För 100 kronor om dagen hyr hon en säng på Gammelstads gästhem, som drivs i STF:s regi i kyrkbyn.

- Jag hade ingen aning att det skulle vara en så stor bostadsbrist i Luleå. Jag trodde nog att det skulle vara betydligt lättare här än i storstäder som Göteborg och Stockholm, säger Mathilda Norell.

Tio i samma rum

I dag delar hon rum med andra nyanlända studenter och några som förlorat sitt hem vid branden på studentboendet på Klintbacken. Mathilda Norell har funnit sig till rätta i konferensrummet. Där står sju våningssängar med sammanlagt 14 sängplatser.

- Jag sover i en 60 centimeter bred säng. Det är allt jag har. Jag har ingenstans att packa upp mina saker utan allt ska ligga i våra väskor som ska vara placerade under sängarna. Det kunde ha varit värre, om jag inte hade bott tillsammans med så många härliga människor. Det gör att det här, trots allt, fungerar.Enligt Mathilda Norell är hennes största problem att hitta någonstans att sköta sina studier.

- Vi har ett kök där vi kan plugga, men det är svårt att hitta någon studiero där. Jag försöker stanna kvar på universitetet och plugga där i stället.

"Min drömutbildning"

När hon kommer att hitta ett eget studentboende har hon ingen aning om.- En kompis frågade kårens bostadsservice hur länge som vi ska få vänta på en bostad och fick svaret att om vi ställer oss i kön nu så kommer vi att ha ett eget boende om två år, säger Mathilda Norell. Jag förstår att de prioriterar de som drabbats av branden före oss. Visst är det tråkigt för dem som förlorat allt de äger, men om det här ska gälla kommer vi aldrig att få något boende.

Ångrar du att du började plugga på LTU?

- Nej, det här är min drömutbildning. Det är tråkigt att inte ha eget eget hem, men jag hoppas att något ska hända snart. Framför allt är Luleå en bra stad med många trevliga människor.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om