Museer som inte dammar igen
Luleå är ganska välförsett med museer. Här finns länsmuseet i Museiparken och friluftsmuseet Hägnan, men även järnvägsmuseet som drivs av Malmbanans vänner och Flygvapenmuseet F21. Flygvapenmuseet fyller för övrigt tio år 2019.
Hembygdsföreningen ordnar stadsrundtur den 20 juli för den som känner att den vill veta mer om Luleå. Curt Björklund tar vandrare med i stadens äldre delar.
Även om det kanske inte kan kallas museum, borde Teknikens hus finnas med på Hemesterlistan.
Tittgodis för båtintresserade
En av båttäta Luleås större båthamnar ligger vid Lövskärs hamn nästan längst ut på Hertsön. Här finns plats för 377 båtar och även sex gästhamnsplatser. Det stora antalet båtar garanterar en hel del att se på för båtintresserade sommartid, rörande både bryggseglare och havskappseglare.
I hamnen finns även Hamnköket som håller öppet från 1 juni.
En nackdel med Lövskärs hamn är att det inte finns någon bra badstrand alldeles i närheten samt att LLT slutat köra buss ut på Hertsölandet.
Fiskeställe anpassat för alla
Sjön Hertsöträsket ligger i Hertsölandets naturreservat och inom cykelavstånd från bostadsområdena Hertsön och Lerbäcken. I sjön finns ädelfisk som regnbåge och röding, men även abborre och gädda. Fiskekort kostar 100 kronor per dygn och omfattar max tre ädelfiskar per kort. Kommunen har genom att bygga rullstolsramper underlättat för personer med funktionshinder att ta sig hit.
Vandringsleden Hertsöstigen, 17 kilometer, löper genom naturreservatet och passerar Hertsöträsket.
Dramatisk miljö för doppet
Många Luleåbor tillbringar varma sommardagar på Niporna vid Luleåälven. Här finns både sand och strand.
Det är dock viktigt att komma ihåg att det blir djupt ganska fort. Den som vill ha långgrunt ska söka sig någon annanstans, medan den som snabbt vill doppa sig uppskattar detta.
Den som inte tar med sig egen picnic kan uppsöka Kolarens kafé där det även anordnats underhållning tidigare år.
Parkering finns vid Arcusbadet, men det krävs en promenad på cirka 300 meter för att nå fram till de höga sandformationerna.
Forntidens vågor spolade rent
Bälingeberget eller Bälingsberget? Uppenbarligen råder delade meningar, men Luleåborna gillar att vandra uppför det 139 meter höga berget.
På vägen mot toppen möter bland annat klapperstensfält, ”djävulens pär-åker” som de kallas i Ångermanland. Där har vågsvallet under landhöjningen spolat rent mellan stenar och klippor. Sedan har landet höjt sig och nu syns bara spåren så här.
På Bälingeberget finns flera rara arter, exempelvis tibast. Längre ner på berget finns blåbär när det är säsong.
Varning! Här blir det bråddjupt
Tjuvholmssundet var en gång i tiden huvudfarled och infartsled till staden Luleå innan landhöjningen gjorde att det inte längre ens lönade sig att muddra för att de stora malmbåtarna skulle kunna ta sig fram. Farleden ersattes 1998 av Sandgrönnleden med Klubbvikskanalen.
Det går att bada vid Tjuvholmssundet och platsen kan också locka barn som tycker att det är spännande att se flygplan starta och landa. Här finns dock varken torrdass eller kiosk, det handlar om en naturbadplats.
Något för växtdyrkarna
Selets bruk, två och en halv mil från Luleå, är ett industriminne och en naturmiljö som inte hittas så ofta. Den gamla masugnsruinen vittnar om att här smältes järn från Gällivare malmfält under 1800-talet. De stora skogarna runt bruket gav det träkol som behövdes till masugn och stångjärnshammare.
Men runt Selets bruk finns också ängsmarker och en flora som inte är så vanlig. Enligt länsstyrelsens information finns två arter av låsbräken, en sällsynt ormbunke, i området. Här finns också backnejlika.
Skapa minnen i Kyrkbyn
En hemester i Luleåtrakten kan utan tvekan tillbringas i Gammelstads kyrkstad med omgivningar. Här finns kulturminnen, fornminnen och här kan besökaren skapa sig egna oförglömliga minnen.
Kyrkstaden är världsarv och skyddas av Unesco. Den är mer än 400 år gammal och här finns 405 kyrkstugor, sex stall och ett avträde. De flesta fastigheterna är privatägda. De mestadels röda kyrkstugorna får konkurrens av Hägnans friluftsmuseum med många aktiviteter under sommaren, till exempel spelmansstämma.
Förbokning säkrast till öarna
Stockholmare skryter (kanske med all rätt) om sin skärgård och hur lätt det är att ta sig ut i den.
Men Luleåborna kan också skryta med all rätt. På sommaren trafikeras Luleå skärgård av två rederier, Laponia rederi och Condor Shipping. Båtarna utgår från Södra hamn.
Enklast siktar resenären in sig på Klubbviken, för då går det att kliva av och på bryggorna på en rad av öar. Rederierna ser gärna att den som vill med förbokar sin resa. Utan förbokning får du åka med i mån av plats – och båtarna kan bli fullsatta.