Personligen läser jag på sommaren alltid om Blommande vin (Dandelion wine) av Ray Bradbury (som skulle kunna få komma i en ny svensk upplaga – det var ju en stund sedan 60-talet?) och Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain, eftersom de två är de sannaste, mest äkta och allra generösaste amerikanska romaner om – och i – sommaren som faktiskt finns och existerar.
Men – jag har skrivit om dem så ofta förut att jag låter bli något annat än det strikt summariska omnämnandet nu. Men de förblir alltid de allra mest seriösa av sommarens boktips. Lita på det!
Här kommer nu ett antal andra tips i stället, snubblande över varandra. Läs, njut och ha det bäst, sommaren kommer att bli underbar och ni gör den bara ännu bättre med en hög böcker inom grepphåll intill er. Ha det alltså så bra i sommar och – läs!
¤ Alla älskar dig när du är död
¤ Neil Strauss
¤ Översättning av Niklas Darke
¤ Lind & Co.
En kort sagt väldigt imponerande knubbig 700-sidors volym med ständigt läsvärda och underhållande intervjuer, med folk från den inte sällan bistert bisarra amerikanska (främst) nöjesvärlden.
Neil Strauss är frilansare och publicerar sig oftast i prestigetidskrifter som Rolling Stone eller i den imposanta New York Times. Det finns ingenting alls som imponerar på honom längre; men han skriver som han gör och som om han vore fången i en krypta i djungeln full av spindlar och skorpioner och som han så fort som möjligt måste komma ut ur (med texten i behåll).
Strauss har tidigare krängt ut flirtiga och bästsäljande fixar- och trixiga manualer som Spelet och de tycker jag är både tråkiga och likgiltiga. Men detta är någonting helt annat.
God stilistik och vidöppna sinnen ger oss ett mörkt lustigt porträtt av boxaren Mike Tyson, en intervju med en gråtande Lady Gaga, ett varmt bad tillsammans med Marilyn Manson samt stillsam slow motion-mobbning från Led Zeppelins sida. Samt mycket, mycket, mycket mera och ännu mera därtill.
Borde användas som kurslitteratur av de folkhögskolor som undervisar i journalistik.
¤ Urban safari 2
¤ Bobo Karlsson
¤ Norstedts
Bobo Karlsson är en tung legend inom svenska journalistkretsar. I bortåt 40 år (minst) har han skrivit nyfiket, initierat, mycket kunnigt, suggestivt och profilstarkt personligt om nöjen-mode-pulserande storstäder och deras nattliv, mat- och konsttrender och han har aldrig någonsin tröttnat på att rapportera. Aldrig. Någonsin. Alls.
Den första Urban safari-volymen var en raffinerad häxbrygd om ett antal stor- och världsstäder som sveptes in i den exakta och exklusiva Bobo-fieringen; man läste och förtjusades. Storligen.
Nu kommer det en bok till och det finns ingen anledning alls att justera föregående omdömen: detta är både fulländat och utan något allmänt känt bäst före datum (Bobo Karlsson skrev i mitten av 70-talet en New York-guide som är håll- och läsbar fortfarande, fast någon borde ge honom i uppdrag att revidera den).
Nu tuggar han sig fast i städer som Barcelona, Hamburg, Lissabon, New Orleans, Paris, San Francisco och Berlin och det handlar om rejäla kapitel och inte om några puttrande snuttefieringar. Bråddjupt personliga och stenhårt fängslande. Starkt läsbefrämjande.
Vare sig ni själva reser aktivt eller nöjer er med att resa hemma i läsfåtöljen – välj den här boken som ert käraste sällskap.
¤ Rocky om sex
¤ Martin Kellerman
¤ Kartago
Min stora seriefavorit i en särskild specialvolym om sex: 230 seriestrippar från Rocky-böckerna 1 till och med 20 samt även några exempel på Panelen-frågor (och svar; på allt möjligt och stundtals ingenting alls, från Martin Kellerman och hans kompisar).
Det här är både storartat roligt och vasst initierat. Dessutom kommer jag personligen på mig själv att dela allt fler av hunden Rockys värderingar så ... är det då han eller mig som det är fel på eller ... ingen alls?
¤ Porslinsfasaderna
¤ Sven Olov Karlsson
¤ Natur och Kultur
En mycket väl genomförd och med snygg vardagsstilistik skriven roman (med frikostiga pika-reskinslag) som verkligen förtjänar att bli en klangfull folkhemsklassiker.
Sven Olov Karlsson; som tidigare skrivit både fina romaner som Italienaren och Amerikahuset samt personliga faktaböcker som Svenska ödehus med uppföljare, återvänder här till byn Eriksfors i Västmanland och tjuvkopplar ihop en modern burlesk-blandning med kärleksfulla referenser bortåt i tiden, mot Nilsson Piraten.
Historien om den originella familjen Silver och deras lilla familjefirma (det handlar om auktioner och uppröjningar efter dödsbon och det handlar också om oförglömligt excentriska karaktärer – i mängder!) missar inga som helst poänger alls.
Karlssons kärleksfullt underhållande roman är en total läsfest, från början till slut.
Att upptäckas. Självklart även av just er.
¤ Midsommargryning
¤ Lars Wilderäng
¤ Massolit förlag
En årstidsmässigt synnerligen lämplig thriller, som utspelar sig ett decennium framåt i tiden och som tar avstamp i den av kollektiv bakfullhet präglade midsommardagens morgon – när överbefälhavaren meddelar befolkningen att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen akut har tvingats avgå.
Wilderäng debuterade häromåret med Midvintermörker (som detta är en fristående fortsättning av) och driver en oberoende blogg kring finans-, ekonomi- och miljöfrågor samt har ett gediget förflutet inom IT-branschen.
Han är också, av liksom bara farten, en fullständig jäkel på att jaga fram action på boksidorna och Midsommargryning innehåller även betydligt flera dimensioner än vad många säkerhetspolitiska thrillers av det här slaget vanligen brukar ha för vana att göra.
Trovärdig och säkert skildrad spänning.
Läs alltså. Så att det bara ryker.
¤ Året utan sommar
¤ Erika Fatland
¤ Översättning av Cajsa Mitchell
¤ Norstedts
Detta är, helt tveklöst, en av årets bästa och allra mest angelägna böcker, hittills.
Jag tillägger laddade ord som ”gripande” och ”värdiga” också. Därför att de behövs och för att de inte är frågan om någonting annat.
Erika Fatland är en norsk socialantropolog, som har valt bort beteckningen reporter på sitt envetna skrivande.
Dock skriver hon väsentligen mycket bättre, skarpare och mera vitalt än många sådana; försedda med strikt överdimensionerade bildbylines.
Hon har tidigare utgivit den i princip lika chockerande starka boken Änglastaden, som handlar om livet i den ryska staden Beslan efter terrorattacken (med över 300 civila döda) 2004.
Delvis handlar även Året utan sommar om Beslan. Men allra främst handlar det om massakern på Utoya. Om den 22 juli 2011 och om offren där. I avsaknad utan all sentimentalitet och egoism.
Direkt bara imponerande och mycket beundransvärt.
Erika Fatland har talat med många av de överlevande till den gigantiska tragedin men hon har också satt in den i ett ännu större sammanhang, bland andra likartade tragedier som Una-bombaren, skolskjutnigen i Colombine, Colorado, med flera. Jag har ingenting annat än enbart berömmande ord att säga om denna utomordentliga bok, omfattande omkring 400 täta sidor.
Och Erika Fatland är faktiskt bara 30 år. Även det rätt anmärkningsvärt.
Sålunda alltså: en sextett riktigt bra läsning. En bättre sommar sommarledighet än tillsammans med dem (plus de två inledningvis nämnda klassikerna) går knappast att önska sig.
Trevligast möjliga sommar!