Norrbottens-Kurirens förre vd Nils Isakson, Luleå, har avlidit i en ålder av 93 år.
Nils Isakson var född in i tidningsbranschen och han kom att bli den siste i raden Isakson som styrde det familjeföretag som Norrbottens-Kuriren en gång var. I tidningshuset hade han sina rötter och han bodde kvar alldeles i närheten även sedan han lämnat tidningen.
Nils Isakson föddes i Trelleborg men kom tillsammans med familjen till Luleå som sjuåring. Här växte Nils upp med bror och syster. Någon tanke på att utbilda sig för en roll som framtida tidningsmakare han inte, i stället hade han en förhoppning om att en dag bli en välutbildad tekniker.
Saker och ting hände emellertid och det förde honom in i branschen.
Tidningsmakare
I slutet av 1940-talet arbetade Nils Isakson som kamrer i en liten firma i Stockholm där han, under åren 1948-1951, läste kvällskurser på Handelshögskolan. Där kunde han skaffa sig en utbildning till företagsekonom och den kom väl till pass senare.
Nils Isakson menade själv att han fick vandra en lång väg innan han slutligen blev tidningens ledare i början av 1960-talet. Som 16-åring praktiserade han i Tyskland i en pressfabrik. Meningen var att han skulle bli kvar något år men andra världskriget kom i vägen och Nils fick åka hem.
Med praktik från en pressfabrik, ekonomutbildning och med pappa Halvar som vd för Norrbottens-Kuriren började det onekligen bli tidningsmakare av Nils Isakson.
När han slutat sina kvällskurser på Handelshögskolan återvände han hem till Luleå där han började på prenumerations- och försäljningssidan.
Det blev en spännande tid. Tidningen hade inte gått så bra under några år och man fick söka nya vägar för att vända trenden. Det gick trögt men det gick så småningom.
Annonsfri etta
1956 blev minnesvärt i tidningens historia. Nils Isakson var då ansvarig för annonserna.
Vid den tiden präglades hela tidningen av en härlig framåtanda, något som kom att känneteckna Norrbottens-Kuriren många år framåt.
Tillsammans med likasinnade medarbetare tog han det radikala greppet att rensa förstasidan från annonser.
Det fanns de som menade att man nu slagit första spiken i kistan. Så blev det inte utan sedan de värsta stormarna lagt sig såg alla förtjänsten med en annonsfri förstasida. Pappa Halvar tillhörde till att börja med motståndarna men vek sig när sonen aldrig gav sig utan ständigt pläderade för förändring.
1961 lämnade Halvar Isakson direktionsrummet på Norrbottens-Kuriren. Sedan 1861 hade en Isakson suttit på Norrbottens-Kurirens vd-stol. Nu var turen kommen till Nils och han skulle bli den siste.
I 20 år framåt kunde Nils Isakson sätta sin prägel på tidningen. Han var inte rädd för utmaningar och sökte hela tiden utveckling.
Han representerade alltid Norrbottens-Kuriren, samlade in synpunkter från olika håll och reste även en hel del i tidningens tjänst.
Utveckling
I tidningshuset fanns en vilja att skapa utveckling och samtidigt stor förståelse för att skapa resurser.
- Jag har haft förmånen att arbeta nära massor av kompetenta människor. De har alla berikat mitt liv. Det gäller främst mina medarbetare under åren på Norrbottens-Kuriren, berättade Nils Isakson i en intervju som Torsten Wiklund gjorde med honom för några år sedan.
- Jag kan inte nog beundra medarbetarna som hjälpte till att dra åt samma håll så att vi efter några tuffa år som en av de första tidningarna i Sverige kunde gå över till offsettryck. Det var en stor händelse. Vissa hånade oss, andra såg intresserat på vår tidning och så småningom kom de flesta att följa efter, berättade Nils vid samma tillfälle.
Milstolpe
100-årsjubileet var en milstolpe och tiden för övergången till offset ansåg han vara en fantastisk tid liksom 1978 då tidningen ökade upplagan med cirka 2.000 exemplar och passerade 30.000-gränsen första gången. Det var också något stort och frukten av ett lagarbete, ansåg han.
- Tidningen ökade till 33.500 ex och det var helt Nils Isaksons förtjänst, säger Jan-Erik Thelénius som började på Norrbottens-Kuriren 1969.
- Nils Isaksson var en karismatisk och temperamentsfull person men samtidigt en väldigt framsynt tidningsledare, fortsätter Jan-Erik.
- När jag kom 1969 var det redan beslutat att tidningen skulle gå över till offsettryckning, det var tidigt och det gjorde sedan att Norrbottens-Kuriren fick stora framgångar, berättar Jan-Erik som även minns honom som en person som värnade mycket om sin personal.
Mats Ehnbom som nu är tidningschef och ansvarig utgivare på Norrbottens-Kuriren säger att Nils var en tidningsman ut i fingerspetsarna och hade ett stort Kurirenhjärta.
- Jag hade själv inte förmånen att få jobba med Nils, men jag vet att de som gjorde det vittnar om en tidningsdirektör med ett stort hjärta, säger Mats Ehnbom.
Värnade personalen
- Han var oerhört generös, det var bara självklart att det bjöds på middag med respektive, år efter år, han var en fin ledare, säger Jan-Erik Thelénius.
- Personalen kunde komma till honom vad det än gällde, hans dörr stod alltid öppen, berättar dottern Ami som minns den 16-sidiga tidning som personalen tryckte upp speciellt för Nils Isakson när han slutade som vd.
- Det var verkligen en överraskning för honom och det gick inte ta miste på hur omtyckt han var av personalen, fortsätter dottern Ami.
Nils Isakson och hans hustru Marianne förlovade sig 1944 och 1946 gifte de sig i Askersunds landsförsamlings kyrka. De fick tre barn och på senare år har familjen utökats med fyra barnbarn som också betydde mycket för honom.
- Han glömde inte sin familj för arbetet och han betydde mycket för hela släkten, berättar dottern Ami.
Som pensionär betydde stugan i Lövskär mycket för honom. Han reste också mycket, framför allt till Spanien och Kanarieöarna där han hade många vänner.
Den sista tiden i livet tillbringade han på Sundsgården.
Närmast sörjande är makan Marianne och de tre barnen med familjer.