Nikotinläkemedel i affären
Nu får detaljhandeln sälja nikotinläkemedel. Den 1 mars släpptes Apoteksbolagets monopol för denna varugrupp. I Luleå har ett 15-tal aktörer anmält till kommunen att de ska sälja. En av dem är Ica Kvantum och dess ägare Daniel Andersson. - Fint, det är en bra kundservice, säger han men väntar nu intresserat på marknaden för receptfria värktabletter.
BAKOM DISK. Nikotinläkemedel ska säljas under överinseende. Här visar Kvantums ägare Daniel Andersson ett urval ur sin nya detalhandelsvara.
Foto: Andreas Wälitalo
Produkterna ska enligt föreskrifterna säljas under överinseende, så på Kvantum finns de 15 produkterna bakom samma disk som för tobaken, båda faller under tobakslagstiftningen även om den ena gruppen kan fås i smaker som pepparmint eller frukt och som tuggummi, sugtabletter eller plåster. Någon jätteförsäljning tror inte Daniel Andersson att det blir.- Nej, det är snarare så att det här är något som vi har som en service för kunderna, det ska finnas. Tillhandahåller vi tobaken så ska vi väl sälja det som avvänjer också, menar han och skrattar. Själv röker han inte.Att kommunen tar ut en tillsynskostnad av detaljhandeln tycker Daniel Andersson är en något märklig och otydligt förklarad avgift.- Nej, det handlar inte om några stora belopp, men vad är det egentligen kommunen ska ha betalt för? Det är en principsak tycker jag, att veta vad man får för den där utgiften, säger Daniel Andersson.Han säger att affären ju själv har regler för egenkontroll och att man nog klarar den saken bra. Det vill säga att inte sälja till unga under 18 år med mera.Hos kommunen har den nya avregleringen duggat ned så hastigt att beslut som ska tas inte hunnit effektueras. Årlig avgift på 800 kronor
Men klart är i vart fall att ansvaret för den kommunala kontrollen ska ligga under kommunkansliet och alkoholinspektören Håkan Auland. - Som det ser ut i dag så kommer avgiften att ligga på samma nivå som för tobaken, runt 800 kronor per år och ett tillsynstillfälle per år handlar det om, säger Håkan Auland. Denne berättar att det till kommunen har inkommit cirka 15 anmälningar om försäljning. Bland annat är det Coop Norrbotten, Willys, OK samt Hälsokostaffärer som meddelat att de börjar sälja läkemedlen, dock inga restauranger. Detaljhandeln är sen i sin tur skyldig att skylta på rätt sätt, att inte sälja till personer under 18 år samt att man är skyldiga att rapportera in hur mycket man säljer av läkemedlen.Håkan Auland är mycket positiv till detaljhandeln nu får börja sälja dessa varor. - Jadå, kan det föra med sig att folk slutar röka så är det ju bra. På frågan om läkemedlen i sin tur kan bli inkörsport för missbruk säger han.- Framtiden får väl utvisa hur det kommer att se ut med det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!