Under måndagen kom nyheten att den internationella konsultbyrån Miltton har köpt upp Aim public affairs i Sverige, som grundades av Niklas Nordström och Emma Själin (tidigare Aludden) våren 2020.
– Ägandet var inget ändamål för oss, inte för mig i alla fall. Det roliga är att Miltton tror på oss och låter oss växa nu. De är stora, har enorm kompetens inom många områden och matchar oss väl i värderingarna kring hur företag ska drivas, säger Emma Själin.
Men hon vill inte uppge någon köpesumma.
– Det råder affärssekretess kring det.
Emma Själin blir härmed verkställande direktör för dotterbolaget Miltton public affairs som redan har startat ett satellitkontor i Luleå.
– Vi har ett kontor i Shopping och blir den första public affairs-byrån i norra Sverige, vilket känns extra roligt med allt som händer här nu.
Hon syftar på den gröna industrirevolution, med etableringar som Northvolt, H2GS och Hybrit, och det är i den omställningen som Miltton public affairs går in som konsultaktör.
– Vi jobbar med opinionsbildning i landskapet mellan näringsliv och det offentliga. Med den erfarenhet som både vi och Miltton har hoppas vi kunna hjälpa olika aktörer att navigera.
Som vd ska Emma Själin sitta mestadels med Luleåkontoret som bas, medan seniorrådgivarna från Aim public affairs blir kvar i Stockholm, inklusive förre kommunalrådet Niklas Nordström.
– Utöver Niklas har vi fem rådgivare, samt två från Miltton också. Totalt blir vi nio medarbetare med mig.
Aim public affairs hade sedan tidigare inlett samarbeten med flera kunder i norra Sverige, däribland Överkalix kommun, men Emma Själin vill inte närmare gå in på vilka klienter de ska jobba mot nu.
– Vi pratar inte om våra uppdrag utåt generellt men vi ser fram emot att de blir fler nu. Vårt mål är att växa. Det vore kul med fler kollegor även i Luleå på sikt.
Vilka ser du som de största utmaningarna i industriomställningen?
– Det gäller kompetensförsörjningen men även infrastruktur och annat.
Hur ser ni på alla tillståndsprocesser som väntar?
– I all myndighetsutövning och i all förändring uppstår intressekonflikter, och vi är vana med att hittar vägar framåt. Sen hoppas vi att både myndigheter och näringsliv gör sitt bästa för att få detta att funka.
Drygt två år har gått sedan Niklas Nordström avgick som socialdemokratiskt kommunalråd under dramatiska former, med förklaringen att han hade drabbats av ”akut stress”. Sortin skedde i samband med ett känsligt personalärende rörande en chefsrekrytering inom den kommunala sfären.
Därefter har Nordström inte velat låta sig intervjuas av Norr Media och i samband med Milttons förvärv återkommer Nordström endast via skriftliga kommentarer.
"Tajmingen att slå ihop oss med Miltton kunde inte vara bättre. Sverige laddar inför ett historiskt val i september 2022 och vi ser fram emot att hjälpa kunder navigera i det föränderliga svenska politiska landskapet", skriver han bland annat.
Bland utmaningarna som väntar i industriomställningen pekar Nordström bland annat på tillgången till elektricitet och statens tillståndsprövningar.
"Båda är oerhört komplexa och kommer kräva stora insatser från näringslivet, politiken och myndigheterna för att det ska komma på plats".
Men även han menar att kompetensförsörjningen kommer kräva "stor kraftsamling av privata och offentliga aktörer samt LTU om det ska lyckas".
"Detta problem äger regionen på egen hand. Det kommer kräva stora förändringar och insatser för att vända befolkningsutvecklingen och attrahera människor från södra Sverige och omvärlden till alla de nya jobb som skapas", skriver Niklas Nordström.