Framtidens skola i Luleå engagerar. Förra veckan var skolledningen i Sunderbyn och mötte uppretade bybor. Främst var det förslaget om att lägga ner Kråkbergsskolans högstadium och flytta eleverna till Sadsöskolan i Gammelstad, som möttes av ilska.
På tisdagskvällen var det informationsmöte nummer två, den här gången i Gammelstad. Enligt förslaget ska Mariebergsskolan, Öhemsskolan och Kyrkbyskolan lägga ned och en ny skola f-6 skola byggas intill Stadsöskolan.
På plats i Stadsöskolan fanns cirka 100 personer, vara 20 var tjänstemän och politiker. Så skolfrågan är kanske inte lika het i Gammelstad som i Sunderbyn. Undantaget då Kyrkbyskolan, med totalt 56 elever, som man ansåg skapade liv och rörelse i Kyrkbyn.
– Barnen i Kyrkbyn skapar ett levande samhällsliv och är framtidens världsarvsambassadörer. Skolan skapar liv och rörelse i världsarvet. En nedläggning av skulle påverka samhällslivet. Livet i Kyrkbyn byts ut och ständigt lyssnade byts ut mot ständig trafik mot Stadsön. Det kommer att bli mindre attraktivt att äga en kyrkstuga, påpekade Jon Hallström, Kyrkbyns intresseförening.
Björn Karlsson, även han från Kyrkbyns intresseförening, ställde sig frågande till varför man vill lägga ner Kyrkbyskolan.
– Det är en fantastisk skola. Lärarna trivs, eleverna trivs och det är en helt unik miljö. Tidigare utredningar har visat på att Kyrkbyskolan ska vara kvar. Kommunens motivering till varför skolan ska lägga ner är än så länge väldigt luddiga, tyckte han.
Tomas Söderlund, som tidigare stridit för nerläggningshotade förskolor och granskat och synat olika kommunala utredningar, fanns också på plats. Han påpekade att han representerade både sig själv och Kyrkbyn, samt att han pratade för alla skolor i Luleå..
– Vad ligger bakom denna massiva omvandling av skolan i Luleå? Hur många pedagoger färre bedöms kommunen att storskolan kommer att behöva, frågade han?
Vidare framfördes frågor som rörde tiden för hela processen. Oro över att miljöbelastningen kommer att öka om antalet skolor blir färre och resorna till och från skolorna ökar.
– Vi tycker att sex månader är en lång tidsperiod. Vi har dragit ut på tiden från förslag fram till beslut. Nu har vi en öppen process där alla kan vara delaktiga, påpekade Carina Sammeli, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Nästa vecka ska föräldrarna i Råneå med omnejd att få information om den föreslagna skolstrukturen. Då lär hela Vitådalen vara på plats.