Nerlagda förskolan – används som reservlokaler

Seminariets förskola i centrala Luleå har stått tom sedan årsskiftet och fungerar nu som "reservlokaler". Samtidigt för kommunen dialog med Lulebo – bostadsbygge kan bli intressant i framtiden.

Förskola. Seminariets förskola, i förgrunden, kan byggas om till lägenheter den dag då kommunen inte längre har behov av förskola på området. Lokalen ingår i Lulebos kartläggning.

Förskola. Seminariets förskola, i förgrunden, kan byggas om till lägenheter den dag då kommunen inte längre har behov av förskola på området. Lokalen ingår i Lulebos kartläggning.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-01-25 18:14

Förra hösten klubbades nedläggningen av Seminariets förskola på Östermalm igenom. Verksamheten flyttades istället till närliggande Solkatten i samma bostadsområde. Enligt kommunen var beslutet en konsekvens av vikande barnunderlag och ett sätt att skapa "luft i systemet". Något som NSD och Kuriren tidigare skrivit om. Nu står alltså lokalerna tomma, sedan årsskiftet. Mikael Wänstedt, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen bekräftar:

– De står tomma nu. Vi har den som en reservlokal för tillfället. Om det till exempel sker renoveringar kan man nyttja lokalerna vid behov, säger han.

Att lokalerna gapar tomma utan att användas är kluvet, menar han. Hyran under ett år uppgår till 1 373 373 kronor.

Är det kostnadseffektivt att låta de här lokalerna stå tomma?

– Det är ju tveeggat, för man vet ju inte. Säg att vi ställs inför en situation där vi måste göra en nödlösning, då kan det komma att kosta betydligt mycket mer. Vi har gjort bedömningen att det här är bästa lösningen.

Carina Lundström är lokalcontroller vid Barn- och utbildningsförvaltningen. Hon utvecklar resonemanget.

– Förskolan far ju lite upp och ner. Vi såg att vi hade mindre barn än väntat, och istället för att ha Solkatten halvfull så är det här effektivare. Och centrum är den mest svårplanerade stadsdelen vi har, men det är ett bra ställe att ha reservkapacitet på, säger hon.

Kommunen för dock dialog med Lulebo, som tycker att lokalerna är intressanta för lägenheter. Men några konkreta byggplaner finns inte i nuläget.

– Vi har gjort en karläggning där vi har olika idéer och de bygger på om kommunen säger upp det avtal vi har och flyttar därifrån. Då är det absolut bostäder i första hand, säger Mathias Uvemo, strateg på Lulebo.

Mikael Wänstedt vill inte spekulera i förtid om eventuella lägenheter. Han berättar att det förs dialog med Lulebo, och att kontraktet kan sägas upp, ifall behoven ser annorlunda ut i framtiden.

– Vi kommer väga behoven mot varandra och se det utifrån ett större perspektiv för Luleå, säger han.

Avtalskontraktet med Lulebo sträcker sig fram till år 2023.

– Därför vi har den här öppenheten med en pågående dialog där vi kan stämma av. Beroende på hur det utvecklas så kan vi avsluta kontraktet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om