Björkskataskolan ville ha kamerabevakning på skolan efter att det förekommit återkommande skadegörelse, som i sin tur inneburit stora kostnader för verksamheten.
Skolan ansåg att de förebyggande åtgärderna, som att ha fler vuxna ute bland elever för att öka vuxennärvaron, inte räckt till för att få bukt med problemen.
– De insatser som skolan gjort har inte gett önskat resultat och därför vill vi nu använda oss av kamerabevakning för att minska skadegörelsen på skolan, sade rektor Elisabeth Landström.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade dock under onsdagen att det inte blir en kamerabevakning på skolan.
– Att sätta upp en kamera handlar om att komma till rätta med symtomet men inte det egentliga problemet. Jag tycker att vi ska stötta de elever eller den eleven som gör det här och ta reda på orsaken, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S).
Skolan ska nu arbeta förebyggande under ett halvår innan de redovisar vilka åtgärder de vidtagit.
– Det är det trygghetsskapande arbetet som hela tiden måste fortgå.
Engelmark menar att det exempelvis kan handla om extra personal och att skolan lär sig av andra skolor i kommunen – men även att förvaltningen kan stötta skolan om det skulle behövas.
– Vi vill göra ett ytterligt försök under ett halvår och se vad det kan innebära innan vi beviljar en kamera. För frågan är vad som händer efter att en kamera sätts upp? Kan vi ta bort kameran om skadegörelsen upphör eller ska vi sätta upp fler kameror om det förflyttar sig till en annan korridor? Jag tycker inte att det är en bra långsiktig lösning. Jag tror mer på ett förebyggande arbete och att vi gör allt vi kan för de unga som gör så här.
De såg det här lite som en sista utväg för att få bukt med problemen. Kommer då de här förebyggande åtgärderna för sent, att det hinner eskalera innan det blir bättre?
– Jag tror aldrig att det är för sent. Jag tror på att stötta, hjälpa och se till att förebygga. Det löser inte problemet att sätta upp en kamera, säger Emma Engelmark.
Förslaget, som alltså nämnden säger nej till, var att bevakningen skulle ske på vardagar mellan klockan 08.00 till 17.00. Filmmaterialet skulle endast granskas i samband med polisutredning och i samverkan med tekniker från stadsbyggnadsförvaltningen och eventuellt skolans rektor.